szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gazebó és szaletli – mi is ez valójában?

Topor Erika, 2012. szept. 13.


Mielőtt azt gondolná a kedves Olvasó, hogy ez valami csodálatosan titokzatos japán harcművészet, megelőzöm a gondolatot egy magyarázattal: nem az. A gazebó vagy szaletli nem más, mint kerti fából készült kiülő, pavilon. Így ha a barkácsboltokban a kerti bútorok között azzal a kifejezéssel találkozunk, hogy Gazebó akció!, akkor az kerti pavilon akciót takar maga mögött, és nem egy japán emberevő csodanövényt.

Gazebó és szaletli – mi is ez valójában?

Milyen a jó gazebó?


Mielőtt szaletli vásárlásra adjuk a fejünket, nem árt tájékozódni és a kertet alaposan szemügyre venni. Ahova felállítjuk majd a pavilonunkat, ott egyrészt vesztünk a hasznos felületből, zsúfolttá teheti a kertet, és elvesz a tájból. Ezért olyan helyre tegyük, ahol nem veszi el a kert értékét, hanem növeli.
 

Mérjük le, mekkora helyünk van erre a térelemre! Ez lehet pihenősarok – ekkor a kert egyik csücskébe, szegletébe helyezzük, de lehet központi helyen is, ahol a társasági életünket éljük. Ez csak döntés kérdése. A pihenősarok céllal készült szaletlit körbefuttathatjuk vadszőlővel, nemes szőlővel, klematisszal vagy borostyánnal. Itt a lényeg a pihenésen van, a nyugodt elvonuláson. A kert központjába helyezett pavilon célja teljesen ellenkezik az előzővel. Ide nem érdemes körbe futónövényeket ültetni. Itt cél az átjárhatóság, a szellős kilátás a kert többi részére.

 

Milyen anyagból épüljön?


Hosszútávra tervezzünk. Amennyiben a nyersfa híve vagyunk, akkor érdemes lenolajkencével átitatni a tartósság kedvéért.


Kövezett alapokra is épülhet, ez csak a tartósságot fokozza. Lejtést viszont érdemes betervezni a felszínére, közel 1%-os lejtés elegendő ahhoz, hogy az esővíz ne álljon meg középen. Faborítású aljzat esetében ezt nehezebb kivitelezni és talán haszontalan is, mivel a hajópadló rései repedései között a víz megtalálja a kiutat. Fapadlózat esetén számolni kell a fa száradásától, ezért stabil aljzatra tegyük a fapallókat, így elkerüljük, hogy idővel széttörjenek a járási súly alatt.


Kövezett oldalfal: praktikus, és könnyen tisztítható. Ha szalonnasütésre is szeretnénk használni a szaletlit, akkor ülőmagasságba érdemes terméskőből kirakni az oldalfalakat (pl. dunabogdányi szürke terméskőből esztétikus és természetes hatás érhető el). Ilyenkor az aljzatot is az oldalfal kövezetéből építsük. angolpark-hatású kertekbe ajánlott. Jól párosítható a krómacél bútorokkal, grillsütőkkel, és egyéb világos fémes hatású kerti kiegészítőkkel.


Faborítású oldalfal: több ápolást igényel, de természetes, meleg hatású. A könnyűszerkezetes gazebók többnyire fából épülnek. Klasszikus stílusú kertekbe ajánlott. A fa gazebó minden esetben környezetbarát és természetesen meleg összhatású.


A fémborítású oldalfal ritka. A tartóelemek nem baj, ha masszív fémből készülnek, de ez inkább a modern kertekbe ajánlott. Pár évente érdemes átfesteni, a festési hibákat kijavítani, hogy a tartósságát fokozzuk.

 

Milyen tetőt válasszunk hozzá?


Amennyiben magunk építjük a szaletlit több megoldás is lehetséges.


Az egyik megoldás amikor tömör fából/fémből készül a tető, vagy cserepekkel burkolt tetőt kap. Ez masszív képet fog adni, és összhatásában a kert kardinális részét fogja képezni. Pihenősarkokba nem ajánlott, mert igencsak „épülethatású” lesz ettől a zömök tetőszerkezettől. A tető súlyának köszönhetően az oldalfalak is erőteljesebbek. Viharok és szélsőséges időjárások esetén viszont ez a legtartósabb megoldás. Hosszú és időtálló.


A pihenősarok és a lágyabb „testsű” pavilonok tetőszerkezete (többnyire) könnyűszerkezetes. Ez lehet vászonból készült – vékonyabb fagerendás, de lehet tetőnélküli is, melyen napsütés esetén átvetünk pár csík hajóvásznat, és máris kész a tető. Ilyenkor érdemes növényekkel befuttatni az oldalsó tartóelemeket, és a tető gerendáit.

 

Télen szét kell szerelni?


A könnyűszerkezetes pavilonokat érdemes, de legalább vászontetőt elcsomagolni. A hó hatására könnyen károsodhat a tetőszerkezet, ezért az olyan pavilonok esetében, ahol a több mázsa havat nem tudná megtartani a szerkezet, ott télre szedjük szét és tegyük a pincébe/padlásra/kerti sufniba. A masszív szerkezetű pavilonok egész évben kint maradhatnak, maximum a bútorokat érdemes téliesíteni, fóliázni alatta.

 

Kapcsolódó cikk:

Építsünk japánkertet!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia