szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Geometrikus formák a kertben

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 19.


Egy gyönyörű kert sajnos sokszor még nem feltétlenül elég. Nem arról van szó, hogy az ember telhetetlen, csupán arról, hogy hiába virítanak fantasztikus növények, és hiába szikrázó a napsütés, az élvezeten sokat ront, ha a kíváncsi tekintetek gyakorlatilag akadály nélkül tudják pásztázni a magánszféránkat.

 

Geometrikus formák a kertben

Erre természetesen rengeteg megoldás kínálkozik, amelyek mind hatékonyak. Ám mi van akkor, ha nem szeretnénk óriási kerítésekkel körülvenni magunkat, de a dzsungelszerű, elburjánzott takaró növények sem a mi műfajunk? Természetesen ebben az esetben is van megoldás, csupán jól kell megválasztani az alapanyagokat. A sövények között sok olyan van, melyet remekül lehet formálni, hiszen azt a növény nem sínyli meg, sőt, a folyamatos metszés sűrűbbé, és látványosabbá is teszi.

 

Formák

 

A formák megválasztásánál csupán az kell szem előtt tartani, hogy milyen hangulatot szeretnénk kialakítani. Az egyik legelterjedtebb és legkönnyebben kezelhető forma az egyszerű téglatest. Ennek kialakítása nem ördöngösség, ám eltart egy ideig, amíg annyira sűrű lesz, mint szeretnénk. Ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük, először kénytelenek leszünk lejjebb levágni a növényt, mint amilyen magasságig növeszteni akarjuk. Erre azért van szükség, hogy az alja is megfelelően sűrű legyen. Szép fokozatosan egyre magasabbra engedhetjük, míg végül eléri azt a szintet, amit mi is szeretnénk. Innentől kezdve nincs is más dolgunk, mint szinten tartani.

 

Ettől egy fokkal bonyolultabb és egészen más hangulatot is ad, ha a sövényt várfal stílusban alakítjuk ki. Megalkotni egyáltalán nem nehéz, hiszen csupán annyi a dolgunk, hogy egyes helyeken egy kicsit magasabbra nevelgetjük a növényünket. Karbantartására, akár csak az első esetben, tökéletesen megfelel egy egyszerű sövényvágó gép.

 

Az íves formákat létrehozni már nagyobb gyakorlatot igényel. Egyrészt, azt elérni, hogy tömött hatása legyen, másrészt a formát megadni sem annyira egyszerű. A gömb, vagy éppen az ívelt tetejű sövényt kialakítani kezdetben megoldható sövényvágóval, ám az igazán szép eredményért inkább ragadjunk metszőollót. Viszont ha már ezt megtettük, akkor megnyílnak előttünk a lehetőségek tárházai, hiszen az olló segítségével sokkal bonyolultabb formákat is meg tudunk alkotni, mint az a sövényvágóval lehetne. A spirálisan kopasztott tuják, a tökéletes, gömb, vagy éppen kocka alakú lombkoronák, esetleg a zöld piramisok, mind csak arra várnak, hogy egy ügyes kertész megalkossa és karbantartsa őket.

 

Ha nem ragaszkodunk annyira a geometrikus formákhoz, de szeretnénk a sövény határoló és intim szférát adó tulajdonságát kihasználni, akkor egy kis kreativitásra lesz szükségünk. Sokkal természetesebb hatást érhetünk el, ha a növényt úgy vágjuk, mintha mögötte óriási sziklák lennének. Ennek a formának a kialakítása persze nem egyszerű feladat, hiszen nem rendezett, így nehéz eltalálni, előzőleg hol is vágtuk. De megéri a pepecselést, hiszen valóban fantasztikus látványt nyújt majd.

 

Néhány növény, mely alkalmas lehet a feladatra

 

A tuják, hamisciprusok vagy tiszafák alkalmasak a spirális formákhoz, valamint a négyszögletesekhez, a puszpángból pedig remek gömböket képezhetünk. A babérmeggy, bangita, Júlia-borbolya ,vagy a magyal is tökéletes választás lehet. Akik szeretik a keleties megjelenést, azok nem fognak csalódni a bambuszban sem. Érdemes azonban örökzöld növényeket választani, kivéve akkor, ha télen nem zavar minket, ha be lehet kukucskálni a kertünkbe.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!