szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Goethe kedvenc virága az ibolya

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 11.


Hihetetlen, hogy ez a kicsi növény ilyen nagy csáberővel bírjon, ez már önmagában is bámulatos. A múltban a virág Goethét ihlette meg írásában, manapság több költőt inspirál arra, hogy az ibolya virágot a verseikben megszemélyesítse. 

Goethe kedvenc virága az ibolya

A divattal megjelenésében is lépést tart a növény. Míg régebben a nagyvirágú árvácskák voltak népszerűek, addig manapság főként a szarvacskás ibolyákat és a kisvirágú árvácskákat kedvelik. Emellett a sok modern fajtáknál a jellegzetes fekete közép kevésbé hangsúlyos, vagy akár teljesen hiányzik.

A színpaletta ugyancsak megváltozott, a sárga, kék és a lila virágok mellett az utóbbi években a fehér, rózsaszín, bíbor, barackszínű nemesítéseknek is állandó helye van a kertészetekben.

A kitartó szarvacskás ibolya fajták, az amerikai és illatos ibolyák a kertben előnybe részesítik a bokrok körüli árnyékos helyet, emellett közkedvelt rózsakísérők. Ugyanakkor a szép virágainak köszönhetően szívesen ültetjük cserépbe és tesszük ki a teraszra, a többi virág mellé. Aki hangsúlyt fektet az illatra, annak feltétlenül ki kell próbálni egy teltvirágú kék ibolyát.

A tiszta tavaszi levegőben és a napsugarak melegében a fehér amerikai ibolyán folyamatosan, egyik virág a másik után nyílik ki.

Hasznos tippek:

A bokrok alatt nem túl szembetűnő a kicsike tavaszhírnök, azonban cserépbe vagy virágágyás szélén ellenállhatatlan vonzerővel bír.

Ágyásban a májusig virágzó szarvacskás ibolya a macskamentával együtt díszes szegélyt alkothat. Egy kis szerencsével az ibolya önvetéssel gondoskodik az utánpótlásról.

Szép partner a virágzási időszak végére a kéknyelvű díszhagyma fehér virágai.

A teltvirágú zergeboglár, a bíbor zsálya és a rózsaszín nefelejcs tökéletes szín-együttest alkot a rózsaszín árvácskával. Beültetés előtt a faládát ki kell bélelni fóliával.

Sárga közepével a fehér szarvacskás ibolya napsütéses hangulatot áraszt. A virágcserép peremén lévő földet mohával takarhatjuk el.

Tavaszi üdeség megtestesítője a fehér virágokkal teli mázas agyagedénybe ültetett ibolya. Mivel az amerikai ibolyának nincs illata, ezt pótolhatja a közzé rakott szagos müge.

Az illatos ibolya és a rózsaszín százszorszép együttese nagy kedvenc lehet. A gazdagon virágzó ibolyafajta már február közepétől nyílik, de csak enyhén illatos.

A szarvacskás ibolya betonrések között is talál magának helyet, azonban a magoncok csak ritkán ugyanolyanok, mint az anyanövény. Egy kicsi üvegvázában a tarka szarvacskás ibolyacsokor szép asztali dísz vagy pedig bárkinek ajándékba is elvihetjük.

Kapcsolódó cikk: A mindig ragyogó smaragdfa

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!