szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gombaveszély!

Szépzöld, 2010. máj. 27.


Május hónapban az ország teljes területén több mint 100 mm eső esett és most megjött a meleg. Ez ideális a gombák szaporodásának és terjedésének.

Gombaveszély!

Ugyancsak nagyot nőnek ilyenkor a növények is, és ha volt is korábban permetezve a növény, abban vagy felhígult a hatóanyag vagy lemosódott a felületéről.


Permetezést javasolt a kora reggeli, vagy késő délutáni órákban elvégezni. Kora reggel várjuk meg a harmat felszáradását, hogy azzal együtt ne follyon le a permetlé. Ha van a permetlében rovarölő szer is, akkor a biztonság kedvéért késő délután vagy este permetezzünk, mikor már a méhek nyugovóra tértek. Nagy melegben ne permetezzünk, mert maga a permetlé is perzselhet.


Szőlőben elsősorban a lisztharmat és a peronoszpóra támadására lehet számítani. Ilyen nagy fertőzési nyomás esetén a kontakt és a felszívódó szereket együtt kell alkalmazni. A felszívódót nem mossa le az eső, míg a kontakt nem engedi kialakulni a rezisztenciát a szerrel szemben. Ideális megoldás a peronoszpóra félék ellen a Kupfer Fusilan, amiben a felszívódó mellett ott van a kontaktréz is. Lisztharmat ellen a felszívódó Domark mellé ként kell tenni.


Almában a varasodás és a lisztharmat a leggyakoribb veszély. Javasolt a Domark és a kén használata. Ha az alma már nagyobb és kialakult rajta a viaszburok, akkor már lehet minőségi rezekkel is permetezni pl. Cuproxat. Sajnos néha a tűzelhalás (Erwinia amylovora) is felüti a fejét, de az ellen csak a metszőolló a megoldás.


Zöldségnövények (paradicsom, paprika, burgonya …) védelmére az élő gomba termék, a Trifender - a gombaevő gomba - javasolt belocsolásra és permetezésre. Mellette a lombtrágya tovább javítja az ellenálló képességet és a baktériumok ellen is védelmet nyújt.


Ha a lombot permetezzük, akkor javasolt a lombtrágyák használata is, mert akkor plusz mikroelemeket tudunk adni a növénynek Wuxal, ….

 

Kapcsolódó rovatok: Veteményeskert

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!