szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gondos őszi talajmunka - Ragyogó tavaszi kert!

Sulyok Józsefné, 2013. szept. 25.


Októbertől kezdve, egészen a fagyok beálltáig van lehetőségünk a kerti talajmunkák elvégzésére. Alapvető elv, hogy amikor a terményt betakarítottuk, a talajt azonnal ássuk fel. Ha gondosan járunk el, következő tavasszal kertünk teljes pompájában ragyog majd.

Gondos őszi talajmunka - Ragyogó tavaszi kert!

Az ősszel felásott talaj előnye, hogy szerkezete, vízgazdálkodása és tápanyagfeltáró képessége sokkal kedvezőbb, mint a tavasszal ásott talajoké. Az is nagyon nagy előny, hogy az ilyen talajokon tavasszal korábban és jobb minőségű vetőágyat tudunk készíteni.

Az ásás előtt a talajon található növénymaradványokat össze kell gyűjteni és a komposztra vinni. Talajba csak akkor ássuk be, ha a humuszutánpótlást szerves trágyával nem tudjuk biztosítani. A növényi részek talajba ásásánál lényeges, hogy azok egyenletesen elosztva kerüljenek beásásra. A trágyák kiszórására az őszi talajmunka (ásás) előtt van a legjobb alkalmunk.

Különösen fontos ősszel kiszórni az istállótrágya, a komplex műtrágya egész évi mennyiségét. A nitrogén műtrágyának csak a felét szórjuk ki ősszel, a többit tavasszal a vetés előtt, vagy még később fejtrágyaként. Az őszi nitrogén kiszórásnál – egyes talajokon – fennáll a veszélye annak, hogy a nitrogén egy része az altalajba mosódik. Ha nincs istállótrágyánk, akkor a hiányt komposzttal pótolhatjuk.

Az őszi ásást mindig mélyen, 20-25 cm-re végezzük. Ásás közben lehetőleg kemény szeleteket ássunk, és a talajt forgassuk át. Az ásást ne gereblyézzük el, hanem hagyjuk rögösen. Ezzel elérjük, hogy a fagy és a téli csapadék a talajba jobban behatol és a talaj tavasszal morzsalékosabb lesz. Azt a területet, ahová a jövő tavasszal mélyen gyökerező növényeket vetünk, 1-2 ásónyom mélyen (30-40 cm) forgassuk meg.

Nehéz, kötött talajon nagyobb eső után ne ássunk azonnal, mert így elkerülhetjük a talaj összetömörödését. Ásáshoz legjobbak a csapott végű ásók. Erősen kötött, vagy köves talajon ásóvillát használjunk.

Kapcsolódó cikk:

Így szaporítsd a kaktuszt magról!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia