szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Görögös szobabelsők

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 08.


Hogy mivel érhetünk el olyan hatást a saját lakásunkban, mintha az istenek és félistenek mediterrán birodalmában lennénk? Alapvetően természetesen a jellegzetes színekkel, de persze van még egy-két dolog, ami segítségünkre lehet.

 

Görögös szobabelsők

A kék és a fehér

Amikor a görög szigetvilág jellegzetes, kupolás házait nézzük, akkor biztosan feltűnik nekünk is, hogy tradicionálisan két színből építkeznek: a kékből és a fehérből. Természetes, hogy ha szeretnénk az otthonunkban is megteremteni ezt a hangulatot, akkor nekünk is ezekkel az árnyalatokkal kell majd dolgoznunk. Mielőtt azonban ecsetet és festő pemzlit ragadnánk, tervezzünk. Ezek a színek ugyanis meglehetősen hidegek, ami egyáltalán nem jelent gondot egy olyan országban, ahol a kemény telekre a 0-5°C körüli hőmérsékletek a jellemzőek, de nálunk, ahol a mínuszok is sűrűn repkednek, egy kicsit hűvös hatást kelthet.

Éppen ezért ne használjuk a teljes szobafalon, hanem csak megtörve. Természetesen a mészfehér mindig jó falszín, így ezen nem is nagyon kell változtatni. A kiegészítők színeiben pedig tökéletesen meg tud jelenni a tengerkék. Szinte minden olyan tárgy, ami fából készült, remekül mutat ebben a színben. Ha nem szeretnénk ennyire drasztikusan görög belsőt kialakítani, vagyis jó lenne, ha megmaradna a szoba alakíthatósága, akkor a díszpárnákon és textileken jeleníthetjük meg azt az árnyalatot. Arra vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba, illetve itt-ott nyugodtan törjük meg egy kevés homokszínnel, barnával és sárgával.

 

Bútorok

A mediterrán lakberendezésre, így a görögös kialakításra is jellemző a természetes anyagok használata. A fa és a lenvásznak keveréke mindig jó választás, legyen szó a nappaliról, vagy akár a hálószobáról. Míg a francia királyi udvar gyönyörű bútorai kissé kényelmetlenek, vagy a japán szobabelsők kialakítása egy picit alacsony lehet, addig a görögnél ilyesmi nem jelenthet akadályt. Hiszen ez a történelmi nép is szereti a kényelmet, így a puha és nagy bútorok tökéletesen illenek ide. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy ne legyenek robosztusak. Inkább válasszunk olyanokat, amikkel a tér szellős marad.

 

Hangulat

Ahhoz, hogy valóban Görögországban, a nyaralások egyik legkedveltebb uticéljában érezhessük magunkat, nem árt egy-két dísztárgy sem. A tengeri csigák, csillagok, kavicsok erre tökéletesek, de azt sem szabad elfelejteni, hogy mindezt itthon hozzuk létre, így lehetőleg ne vigyük túlzásba. Egy üveg homok, egy-két kagyló, és egy érdekesebb lámpa, vagy jól elhelyezett halászháló, és több nem is kell. A hangulatot tovább erősíthetjük, ha minél több fényt engedünk be a lakásba. A függönyöknél válasszunk úgy, hogy a kíváncsi tekinteteket kizárja, de a fényt minél nagyobb mennyiségben engedje be.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia