szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gránátalma, Héra gyümölcse

Sulyok Józsefné, 2008. nov. 27.


Saját tapasztalat alapján is mondom, hogy talán túl keveset tudunk erről a gyümölcsről. Oszlassuk el a ködfátyolt és ismerjük meg ezt a növényt, amely már csak a virága szépsége miatt is érdeklődésünkre tarthat számot!

Magyarország éghajlata lehetővé teszi számos szubtrópusi, sivatagi, félsivatagi növény termesztését. Legkedveltebb szobanövényeink, virágaink is ebből az övezetből származnak, mert tűrik a forróságot, és a szárazságot, sőt az éjszakai kisebb fagyok sem idegenek számukra.

 

A gránátalma (Punica garnatum) ezernyi apró, gránátkőhöz hasonló magja, üdítő, bő levű termése már az ókor emberét is megihlette. Hérának, a termékenység istenasszonyának szentelték. Szép piros virágai a szerelem istennőjét, Aphroditét juttatta a görögök eszébe. Az egyébként tehetősnek számító Dárius király azt kívánta, hogy olyan sok barátja legyen, mint amilyen bőségben a gránátalma termi magjait. 

 


A gránátalmát tarthatjuk nagy cserépben, dézsában és teleltethetjük fűtetlen pincében, szobában is. Meleg, déli fekvésű helyen szabadban is áttelel. Fiatal példányait azonban nem árt néhány évig lombban tartani. Törpe díszváltozata nem nagyon terem, vagy ha igen, a termése apró. A díszváltozatok általában teltvirágúak, a termő fajták viszont egyszerű virágot nevelnek.

 

A nagy gyümölcsű fajták könnyen szaporíthatók gyökeres sarjról vagy dugványról is. A gyökeres sarjakat egyszerűen kiássuk a bokor alól és már át is ültethetjük a kertünkbe. A dugványozás menete is szokásos. Célszerű világos, de nem napos ablakban, cserépben vagy ládában végezni. A gránátalma magjáról is szaporítható, de kétes, hogy milyen minőségű lesz a termés.

 


Kapcsolódó cikk:
Ananász, a zsírégető?!

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés,
Hobbi
Receptek

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia