szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Grapefruit és a kertészeti baleset

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 28.


A grapefruit a citrusfélék legfiatalabb tagja, története alig 300 évre nyúlik vissza. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul szőlőgyümölcsöt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek e, mint a szőlőn a szemek. Nálunk küzd a kedveltségért, mivel a héja és a húsát borító vékony hártya rendkívül keserű.

Grapefruit és a kertészeti baleset

Ugyanakkor a húsa általában zamatos, édes. Színe alapján piros, rózsaszín illetve fehér fajtákat különböztetünk meg, melyek tápanyagaikban némileg különböznek egymástól. A grapefruit valószínűleg egy kertészeti „baleset” révén kereszteződött az 1700-as években, Jamaicában. Feltehetően a pomelo és a narancs az a két gyümölcs, melyekből a grapefruit megszületett.

 

1750-ben Barbadosban talál rá Griffith Hughes, és tiltott gyümölcsnek nevezi el, mely elnevezése aztán Jamaicában is elterjedt, itt 1789-ben már termesztik. Shaddock hajóskapitány volt az első, aki a pomelo magját eljuttatta Nyugat-Indiába, 1963-ban. Nem sokkal ezután már Nyugat-India szigetein nagy mennyiségben termesztik a gyümölcsöt. Jamaicában azonban még sem lett népszerű, helyette az 1900-as években megjelent az ugli névre hallgató, grapefruit és mandarin kereszteződéséből alkotott gyümölcs. Az ugli édesebb, mint a grapefruit és lédús gyümölcs.

 

A grapefruitot Amerikába Napóleon haditengerészeti sebésze, vitte be 1823-ban.
A termesztése Floridában indult meg, de egy darabig nem nyerte el az amerikaiak kegyeit, ugyanis egy korábbi kertészeti enciklopédia azt írta róla, hogy „vastag héjú és értéktelen”.
Lassan azonban felismerték benne rejlő értékeket, sőt az 1900-as évek elejére, már megjelent a gyümölcs rózsaszín és piros változata is.

 

Lényegében először a vörös változata lett népszerű, majd egy spontán mutáció révén 1929-ben ismertté vált a rózsaszín is. A gyümölcs népszerűsége gyorsan nőtt, hamarosan Argentínában, Mexikóban, Marokkóban és Cipruson is elkezdték termeszteni. Érdekes módon Közép-Amerikában nem kedvelik, ott inkább az édesebb gyümölcsöket fogyasztják (ananász, papaya, dinnye).

 

Magyarországon a grapefruit egész évben kapható. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanakkor nem hizlal. A reforméletmód népszerűsítői igyekeznek felhívni a gyümölcs értékeire a figyelmet, amelyet a tudományos vizsgálatok eredményei is alátámasztanak. A gyümölcsből és a magjából nyert olajat bőrbetegségek kezelésére is alkalmazzák. A gyümölcs például gátolja egyes vérnyomáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentők, fájdalomcsillapítók kiürülését, fokozza ezzel hatásukat. Egyes mérgezések esetén védik a májat és a szervezetet, mivel nem engedik a káros vegyületek elő-anyagainak átalakulását.

 

A grapefruit a magas koleszterinszint egyik ellenszere. Kimutatták, hogy a gyümölcsben található pektin, hatásosan mérsékli a koleszterinszintet a szervezetben. Kimutatták, azt is, hogy a gyümölcs rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségekkel, elsősorban a szívinfarktussal szemben. A grapefruit, feltehetően a naringin tartalma miatt segít helyreállítani a kóros vérképet, akár kevés, akár sok a vérsejtek száma.

 

Azt is kimutatták, hogy a grapefruit is hatékony lehet a veseképződés megelőzésében, fokozza a vizelet-elválasztását, másrészt jelentősen növeli a citromsav vizeletben történő kiválasztását.
A gyümölcs magjából nyert kivonat rendkívül erős antibiotikumos hatással rendelkezik.


A testsúlycsökkentéssel foglalkozó szakemberek egyre gyakrabban ajánlják a grapefruit rendszeres fogyasztását azoknak, akik súlyfelesleggel rendelkeznek. A gyümölcs egyrészt meggyorsítja a szervezetben a zsírégetést, másrészt rostjai a gyomor és bélrendszerben megduzzadva teltségérzetet okoznak, így csökkentik az éhségérzetet. A súlycsökkenéshez vizelethajtó hatása is hozzájárul, ugyanakkor nagy káliumtartalma révén ez nem eredményez káliumvesztést. Ráadásul a gyümölcs alacsony káliumtartalmú.

 

A népgyógyászatban a grapefruitot többféle betegségre alkalmazzák, ezek természetesen külföldi népektől átvett tapasztalatok. A gyümölcsöt álmatlanság, magas vérnyomás, szívelégtelenség, epebetegség, valamint vesebetegség kezelésére javasolják. A fenti hatásokat tudományos módszerekkel nem sikerült teljes mértékben bebizonyítani.

 

Kapcsolódó cikk:
A narancshéj esszencia története
Egzotikus növények: citrusfélék
A koleszterincsökkentő mandarin
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia