szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Grapefruit maggal az egészség védelmében – vajon igaz-e?

Topor Erika, 2014. dec. 17.


Az Echinacea-cseppek ismert immunerősítő ellenfele a Grapefruitmag-kivonat. Van, aki erre, van, aki arra esküszik, de vajon melyik a jobb? Lássuk akkor a Grapefruitmag-kivonatról tudnivalókat.

Grapefruit maggal az egészség védelmében – vajon igaz-e?

A grapfruit értékes tápanyagai, vitamin, makro- és mikroelem-tartalma nagyjából mindenkinek ismert, és így a bioboltokban kapható összes étrend-kiegészítő, csepp, kapszula és grapefruit-képet tartalmazó termék igen keresett. Az utóbbi időben ez foglalkoztatott, hogy utánajárjak az igazságnak, melyik a legjobb grapefruitmag-készítmány, mert ugye nem mind készül ugyanabból az alapanyagból.

A grapefruit önmagában véve egészséges citrusféle, a drágább árkategóriába tartozik. Magja és húsa, leve igen keserű, ezért a májkúráknak hasznos alkotórésze, kiegészítője. Az organikus grapefruit kivonat előállítása egy igen költséges folyamat, így valódi kivonatot nehezen tudunk venni, vagy igencsak borsos áron.

De akkor miből készülnek a grapefruit-mag kivonatok?

A hamisítás és az alacsonyabb minőségű kivonatok száma jelenleg folyamatosan emelkedik, és erre egy nagyon egyszerű okot lehet mondani. Mivel az alapanyag drága, ezért nem a tiszta gyümölcsöt használják már legtöbbször, hanem az ivólégyártásból visszamaradt mellékterméket. Ahogy a húsiparból is ismert fogalom lett a bizonyos húspépek újrahasznosítása, melynél jobb bele sem gondolni, mit tartalmaz és végtermékként előgyártott húspogácsaként, fasírtszerűségként megvásárolhatóak, így a grapefruit-ipar is hasonlónak mondható. A grapefruitmag kivonat, a grapfruit illóolaj nem egyenlő a grapefruit lével, ezért a valódi hatékonyság is nagyban eltér a termékek között. A léiparból megmaradt húspép, mint melléktermék tartalmazza a héj, a hús és a magok összességét. A vegyipar felvásárolja ezt a mellékterméket – vagyis a húspépet, és ebből állítja elő a különböző termékeket. Gyakorlatilag itt veszi kezdetét egy többlépéses kémiai folyamat, melyeket többnyire titkolnak, de ha alaposan utánanézünk, akkor láthatjuk, hogy hogyan működik is ez a folyamat. A leggyakrabban használt szintetikus vegyület a folyamatban az ammónium-klorid, mely katalizátorként vesz részt a gyártás során.

Jó tanács: mindig olvassuk el alaposan a vásárolni kívánt termék leírását, - bár sajnos ez sem jelent 100%-os védelmet – hogy tudjuk, mivel állunk pontosan szemben. Erre egy jó példát is lehetne említeni. A napokban a kezembe került egy esztétikus sótartó, benne Alpesi sóval. a kristálytiszta hegyi forrásvízhez hasonlított alpesi kősó bizony nem is annyira kristálytiszta. Az összetevőket olvasva az alábbiakat írja: konyhasó, kálium-jodid, csomósodásgátlók. Ez sajnos csak egy példa a sok közül.

A természetes grapefruitmag kivonat innen is látszik, többnyire nem természetes, nem tiszta és nem 100%-os. Pedig az első címke nagyon meggyőző, a várt hatást így nem is éri el.

Hogyan ismerhető fel a valódi grapefruitmag-kivonat?

A kesernyés ízt sokszor a héj aromaanyagai is okozhatják, így ez nem jelent védelmet. Jelenleg Magyarországon a Tudományos Termék Tanács az a szervezet, aki ezen termékeket nyilvántartja, bevizsgáltatja, így az általuk jóváhagyott termékek vélhetően megfelelnek a címkén feltüntetettnek. Az ÁNTSZ is végez ilyen vizsgálatokat, és jószerivel ezeket fel is tüntetik a csomagoláson.

Kapcsolódó cikk: A déli napfény ajándéka: a gyógyító narancs
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia