szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyep

Így kell jól füvet nyírni!

Így kell jól füvet nyírni!
A fűnyírás jó dolog. Kevés olyan jó kerti munka létezik, mint a fűnyírás. A gép búgásától a frissen vágott fű illatáig rengeteg szuper dolgot lehetne felsorolni, na de hogyan kell jól füvet nyírni?

Gyep vs. pázsit: a kettő nem is ugyanaz!

Gyep vs. pázsit: a kettő nem is ugyanaz!
Avagy mi a különbség a gyep és a pázsit között? A gyep olyan a kertépítészetben, mint az alap a házépítésben. Mindkettő fontos, mégsem ezek adják meg az épület vagy a kert stílusát. A füves terület a kert padlózata, amely ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint a lakásberendezéskor a burkolólap kiválasztása.

Sivár udvarok életre keltése

Sivár udvarok életre keltése
Aki az ország területét járja, mindenféle szívderítő látvánnyal találkozik. Az új lakótelepek környékén létesített parkokkal, pihenőhelyekkel, játszóterekkel. Annál elkeserítőbb sok helyen a régi építkezés, a magas házakkal körülvett szűk, sivár udvar, szürke beton. De egy kis ügyességgel és néhány órányi munkával lakásunk közvetlen környezetét barátságossá, élővé varázsolhatjuk.  

Barátságos kert a legkisebbeknek

Barátságos kert a legkisebbeknek
Akár a saját kertünkön belül is ezer veszély leselkedik az apróságokra, ám a körültekintően megtervezett kert a legtökéletesebb gyermekbirodalom lehet. Mit tegyünk, hogy szemünk fényei biztonságban, önfeledten játszhassanak és kertünk szépsége is megmaradjon?  

Titkos élet a föld alatt

Titkos élet a föld alatt
Ásóként működtethető kezének köszönhetően a vakond úgy dolgozza keresztül magát a talajrétegen, mint egy lapátos kotrógép. A napvilágra ritkán jön fel. Tartózkodási helyét a vakond maga árulja el, mert állandóan új túrásokat hány fel, hogy megélhessen.  

A decemberi kert sok munkát rejt

A decemberi kert sok munkát rejt
December közepére már alig marad kerti tennivalónk, mégis azért párat össze tudunk szedni, amit még nem késő ilyen időben is megtenni. A felásatlan veteményes, a fagyérzékeny növények téli védelme és még egy-két növényvédelmi ötlet.  

A zöldmennyország meghódítása

A zöldmennyország meghódítása
Élet az épületek felett - A zöldtető alkalmazásának kialakulása egészen az ókorig nyúlik vissza, az első ilyen jellegű alkotás a babiloni függőkert, melyet vélhetően II. Nabukudurri-uszur (ismertebb nevén Nabukodonozor) építtetett az i.e. 6. században. A történelem folyamán a civilizációk természet-kultúra fokának talán legjobb mérőeszköze a zöldtető-építések mennyisége és milyensége.

Gyepesíts ősszel!

Gyepesíts ősszel!
Közel sem mindegy, hogy milyen a gyepesítendő felület előélete, így minden esetben egy ápolt, gyomoktól mentes, laza szerkezetű talajt kell kialakítani, melyet már bátran bevethetünk finom fűmaggal.

Díszfüvek a kertben

Díszfüvek a kertben
A díszfüvek népszerűsége abban rejlik, hogy elenyésző gondoskodással is szépek, ráadásul minden kertstílushoz találunk megfelelőt. Visszacsempészik a kertbe a végtelen rétek hangulatát, a sziklakertben a hegyvidéki tájat idézik, és már a legkisebb légmozgás hatására is lágy ringatózásba kezdenek.

Gyep nemcsak lusta és időhiányos kertészeknek

Gyep nemcsak lusta és időhiányos kertészeknek
Manapság már minden az időről szól. Legyen szó akár a kertben, akár a lakásban, mindig arra törekszünk, hogy a legkevesebb időt vegye el az életünkből, ne járjon plusz költségekkel és a fenntartása csettintésre működjön. Erre találták ki többek között a műfüvet.

A fűnyírás A-Z-ig

A fűnyírás A-Z-ig
A szép gyephez szakszerű fűnyírás is hozzátartozik. Ne akarjunk saját kertünkben golfpálya szépségű gyepet, mert sajnos ehhez sokkal több minden kell, mint azt gondolnánk. Az egyik legsúlyosabb probléma a fű nyírásakor, hogy időhiányában (többnyire) csak végigtoljuk a fűnyírót a gyepfelületen és örömmel konstatáljuk, hogy kész is vagyunk vele.

A pázsit tápanyagellátása

A pázsit tápanyagellátása
Az egészséges szép pázsit megőrzésének nélkülözhetetlen eleme az évi többszöri gyeptrágyázás. Idénytől függően különböző gyeptrágyák használata ajánlott. Akár a műtrágyát szeretjük, akár a szervestrágyázást részesítjük előnyben, az alapszabályokat érdemes szem előtt tartani.

A gyep telepítése

A gyep telepítése
A gyönyörű, smaragdzöld gyep kialakítása rengeteg munkával jár. Nem elég, hogy a kialakítása nehéz, de nagy odafigyelést, és folyamatos karbantartást is igényel, hogy valóban szép és egészséges legyen. Hogy megéri-e ennyit vesződni vele? Mindenképpen!

Gondozott fű nélkül nincs szép kert

Gondozott fű nélkül nincs szép kert
Nyírni és locsolni? Ennyi lenne a titok? Vajon mi mindent tehetünk még azért, hogy ne a szomszéd fűje legyen zöldebb? A telepítés csínja-bínja A fűfelület gondozása idő és munkaigényes. Fölösleges erőfeszítésektől menekülünk meg, ha a kezdetek kezdetén szakszerűen füvesítünk, vallja a szakember.

A tökéletes fűmag titka

A tökéletes fűmag titka
Az országban járva sokfelé látni igen csapzott gyepeket, ápolatlan pázsitféleségeket. Már-már inkább hasonlítanak ezek a felületek a véletlenül kialakult füves felületre, mint a tervezett gyepesítésre. Ahhoz, hogy igazán szép pázsitot kapjunk, nem elég a jó talaj, a rengeteg öntözés és a csoda. Meg kell találni a tökéletes fűmagot is hozzá!

Kertrendezés a gyep szépségéért

Kertrendezés a gyep szépségéért
Amikor egy kertben ápolt és jól karbantartott gyep van, az nem csak az ott lakókat tölti el büszkeséggel, de azoknak is feldobja a napját, akik csak bekukucskálnak a kerítésen. Mert bizony bekukucskálnak. Sövénnyel vagy örökzölddel eltakarni azonban nem lehet, hiszen azon a helyen, ahol a gyepet megbontjuk ezekkel a növényekkel, ott ritkássá válik, vagy ki is pusztulhat.

A gyep is lehet színes

A gyep is lehet színes
Azoknak, akik gyeppel borítják kertjüket, nem mindig van idejük, vagy lehetőségük arra, hogy sok törődést igénylő virágágyásokat hozzanak létre. Ez azonban nem azt jelenti, hogy le kell mondaniuk a tarka színkavalkádról, vagy fel kell áldozniuk a féltve őrzött füvet.

A téli pázsit

A téli pázsit
A gyep gondozásának nem szezonja a tél. Mégis, ebben az időszakban sem árt odafigyelni néhány apróságra, hogy amikor a fű tavasszal hajtani kezd, ne szembesüljünk azzal, hogy a harsogó zöld szőnyeg helyett, egy kopottas, barnás, beteg területet kapunk.

Őszi gyepápolás 6 lépésben - Videóval

Őszi gyepápolás 6 lépésben - Videóval
Ahhoz, hogy a gyep ne szenvedjen károkat, illetve, hogy következő tavasszal is gyönyörű legyen, fel kell készíteni a télre. Ezt nem szabad félvállról venni, hiszen komoly károkat okozhatunk az üde, zöld takarónak, ha nem gondozzuk megfelelően!

Kertátalakítás lépésről lépésre

Kertátalakítás lépésről lépésre
Képes beszámoló! A kertben korábban egy kiemelt ágyat alakítottak ki. Az ágyás körül 1 m széles gyep volt. A kiemelést 50 x 28 x 5 cm-es szegélykővel támasztották meg, amit a kertátalakítás során felhasználtunk.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia