szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyep felélesztése

Pallagi György     2 525 napja     543 megtekintés
Üdvözlöm

A képen látható problémára szeretnék megoldást találni.
A mindennapos esetleg 2 napos öntözés után(öntöző rendszerrel)
a gyep egyre nagyobb részen elgyengül és elkezd kiszáradni.
Volt tápagyag kiszórva 1 hónapja.Mi lehet a probléma?

Válaszát előre is köszönöm

György
0
0
szavazat
Gyep felélesztése


7 HozzászólásPallagi György
2013. aug. 18. (2 520 napja)
Köszönöm mindenkinek a válaszát!

Első körben 1 hete lepermeteztem a területet DITHANE
gombaölővel.Nem tudom hogy ennek hatására vagy a kedvezőbb
időjárásnak,de elkezdtek új hajtások jönni még gyökérzetről
is.Most reggel, este locsolom...segítve a növekedést.
Czinege Erik
2013. aug. 14. (2 523 napja)
Igen a fűnyírás magassága fontos, valamint, hogy éles legyen a vágókés. Ennek ellenére a képen látható "tünetek" inkább gombás megbetegedésre utalnak. Üdvözlettel: Czinege Erik
Háros Miklósné
2013. aug. 14. (2 523 napja)
Nálam ugyanez volt évekig a probléma. Nagy foltokban barnult, száradt a gyep. Ennek az az oka, hogy nyáron, nagy hőség idején nem szabad túl alacsonyra vágni a füvet, mert nem tud elég vizet tárolni. Ilyenkor 8-10 centisre célszerű meghagyni a fűszálak hosszúságát, mert így át tudják vészelni a kánikulai időszakot. Most egyéb teendő nincs, mint megvárni, hogy hűvösebbre forduljon az idő, akkor majd magától is újra kizöldül a gyep. Öntözni szükséges.
Czinege Erik
2013. aug. 12. (2 526 napja)
Jacasolom gomba ellen kipróbálni a Trifender mikrobiológiai készítményt, melynek nincsen munkaegészségügyi várakozási ideje, így a kezelés után rögtön birtokba lehet venni a gyepet. Érdemes lenne a gyepet átszellőztetni és ritkábban de nagyobb vízadagokkal öntözni. Műtrágyák közül kerülni kell a csak nitrogén tartalmukat, augusztusban már csak kálium túlsúlyos, műtrágyát használjon. Fontos, hogy a műtrágya klórmentes legyen, tehát a káliumot, szulfát, vagy nitrát formában tartalmazza. Üdvözlettel: Czinege Erik
Nagy Mihály
2013. aug. 11. (2 526 napja)
20 éve foglalkozom kertépítéssel és gondozással.A saját tapasztalataim szerint szoktam tanácsokat adni.Gomba ellen csak a Bravo-500 a hatásos védekezés.A talajtömörödöttség viszont komolyabb probléma.Nehéz fizikai munkával ugyan,de gyógyítani lehet.Vasvillával 10 cm mélyen,5-10 cm-enként meg kell szurkálni a talajt,a lyukakba 0-4 frakciójú sódert kell beseperni.Ha mégsem zöldülne vissza a fű,akkor jön az újra telepítés.Ezt úgy szoktuk elvégezni,hogy a régi gyepet eltávolítjuk,a csupasz földet megterítjük 5 cm vastagságban 0-4 sóderrel,majd rotációs kapával összedolgozzuk,majd talajegyengetés,fűmagvetés a sorrend.
2 éves fűnél jó esély van a visszazöldülésre.
Pallagi György
2013. aug. 11. (2 526 napja)
Köszönöm gyors válaszát.
A gyep 2 éves.A talaj tényleg elég kemény nagyon kevés a jó föld rajta.Mit javasol....nekem van DITHANE gombaölőm
tavaly ezt ajánlották az egyik nagyobb kertészeti üzletbe.
Mit lehetne tenni a tömörség ellen...?
Nagy Mihály
2013. aug. 11. (2 526 napja)
Üdvözlöm György!
A gyepet valószínű gomba támadta meg,Bravo-500 permetszerrel gyógyítani lehet.Kérdésem lenne,mikor volt a gyep telepítve.Elképzelhető még talaj tömörödöttség is.
Üdv.Nagy Mihály


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.