szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyep vs. pázsit: a kettő nem is ugyanaz!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 07.


Avagy mi a különbség a gyep és a pázsit között?

A gyep olyan a kertépítészetben, mint az alap a házépítésben. Mindkettő fontos, mégsem ezek adják meg az épület vagy a kert stílusát. A füves terület a kert padlózata, amely ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint a lakásberendezéskor a burkolólap kiválasztása.

Gyep vs. pázsit: a kettő nem is ugyanaz!

A gyep és a pázsit egymástól eltérő fogalom, mind összetételben, mind használatban különböző kategória. Gyep alatt egy nagy tűrőképességű, durva fűfélék egyedeiből, akár gyomnövényekből álló, kis karbantartást igénylő felületet, míg a pázsiton kizárólag vékony, apró levelű fűfajtákból álló, sok törődést igénylő összefüggő felületet értünk. Ebből adódóan intenzív használatra (sport) gyepet ajánljunk, míg kertészeti szempontból a pázsitot válasszuk.

Alapvetően öt dologra van szükség a szép pázsit eléréséhez. Jó talaj előkészítés és jó minőségű fűmag, magas szerves és ásványi-anyag tartalmú altalaj, optimális öntözés, napfény és folyamatos karbantartás. Amennyiben ezek a feltételek adottak, csak rajtunk múlik, hogy milyen szépen zöldellik majd a kertünk.

A hagyományos füvesítés esetén legkisebb a befektetés, azonban fűmagvetéssel nehéz egyszeri szórással tökéletes felületet elérni. 15-20 nap a kelési határidő, sok utómunka és akár egy év is kell a pázsit teljes körű használhatóságához. Aki kertes házban lakik, valószínű mindenki átesett egy füvesítésen, tapasztalatunk szerint kevesen voltak elégedettek az eredménnyel.

Először tisztítsuk meg a területet mindenféle törmeléktől, gyomtól és a gyökerektől. A gyökerek nem rohadnak el, vagy csak hosszú idő alatt, élőhelyet biztosítanak a gombáknak, melyek később a pázsitot is megtámadhatják. Ezután simára gereblyézzük a talajt, majd kerti hengerrel tömörítjük meg és ismét gereblyével újra felszántjuk, ez lesz a magágyunk. Ez eddig hosszas munka volt, a magvetés viszonylag könnyű feladat. A keverék kiválasztásához tudni kell, mire fogjuk használni a gyepet.   Gyerekes kertekbe park vagy sport keveréket ajánlunk, aki inkább gyönyörködni akar a kertjében, pázsit keveréket használja.

A talaj-előkészítést száraz időben végezze, amikor a humusz morzsásan gereblyézhető. Ha agyagos a talaj alsó rétege, akkor az egész területet drain-csövezze be, és a humuszréteg alá terítsen homokot kb. 10 cm vastagon. Ha még van idő a vetésig, ugaroltassa a területet. Ez idő alatt kicsíráznak a gyommagok, amelyeket kelés után levélen felszívódó gyomirtó-szerrel eltávolíthat. Füvesítésre a kora ősz vagy az április a legmegfelelőbb időpont. Két dologra figyeljünk oda: a fagyok tönkretehetik a csírázó füvet, és a nyár közepén, amikor a füvet kimagaslóan kell öntözni, de az éjjeli órákban sem csökken a hőmérséklet 15 fok alá, a kelésben lévő füvet megtámadhatják a különböző gombabetegségek.

Folytatása következik
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia