szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyepszőnyeg sárgulása - rozsdabetegség?

Gergely Ella     2 062 napja     315 megtekintés

2014 augusztusban telepített gyepszőnyegünk október elejére foltokban megritkult, majd november elejére besárgult. A leveleket közelről megfigyelve sárga pöttyök láthatóak. Ha hozzáérünk, sárga (porszerű) nyomot hagy a kézen. Fűnyíráskor a fűnyíró is csupa sárga poros lett.

A gyep fektetés előkészítéseként az erősen agyagos/márgás talajra pár cm termőföld került. A gyepszőnyeget lerakása előtt 5 nappal kihozta és gurigákban feltekert állapotban a kertünkben hagyta a kertész vállalkozó. Ezidő alatt eső és nagy meleg is érte. A lerakás után megbarnult részeket pár hét múlva kicserélte a vállalkozó.

A gyepet kb másfél hónapja egyáltalán nem öntözzük, mégis állandóan nedves a talaja.

Puccinia rozsdabetegségre gyanakszom. Csatoltam pár képet is az állapotokról.
Kérdéseim:
- Ha tényleg rozsdabetegségről van szó, hogyan védekezhetünk ellene?
- Lehet-e a nem megfelelő gyeplefektetés az oka a betegség kialakulásának?

Köszönöm válaszukat.

0
0
szavazat
Gyepszőnyeg sárgulása - rozsdabetegség? Gyepszőnyeg sárgulása - rozsdabetegség? Gyepszőnyeg sárgulása - rozsdabetegség? Gyepszőnyeg sárgulása - rozsdabetegség?


3 HozzászólásDr.Rajnainé Nyiri Gabriella
2014. dec. 27. (2 019 napja)
Tisztelt Szakértő Úr!
Sajnos a mi kertünkben is hasonló probléma tapasztalható. A fű foltokban sárgul és a kiszáradás jelét mutatja. Ebben az időben lehet-e tenni valamit ellene?

Megtisztelő válaszát nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:
Dr.Rajnainé Ny. Gabriella
Czinege Erik
2014. nov. 24. (2 052 napja)
Kedves Gergely Ella,


Az lett volna az ideális, ha 10 cm termőföldet tesznek a telepítés alá. Persze a termőföld minősége sem mindegy, a fű a jól átszellőzni képes, szerves anyagban gazdag talajt kedveli. Nem véletlen, hogy golfpályákhoz, tőzeg és homok keveréket használnak. Valóban gombabetegség támadta meg a gyepet. Javaslom, hogy keressen fel egy gazdaboltot, ahol tudnak segíteni. A piacon nagyon nagy választék van gombaölő szerekből, csak nagyon kevés úgynevezett III. kategóriás, tehát mindenki által használható, illetve olyan, amit hivatalosan gyepen is lehet használni.

üdvözlettel: Czinege Erik

Ha gondolja hívjon telefonon és megbeszéljük:
30-5252641
T.Károly
2014. nov. 17. (2 059 napja)
Ez engem is érdekelne.


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.