szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyógyerő a fűszerpolcon, avagy mi mindenben számíthatunk a szerecsendióra?

Orbán Krisztina, 2015. jan. 26.


Előző írásunkban a szerecsendió jellegzetességeit és felhasználásának módjait mutattuk be, ezúttal pedig a különleges aromájú trópusi fűszer emberi szervezetre gyakorolt hatásait vesszük górcső alá.

Gyógyerő a fűszerpolcon, avagy mi mindenben számíthatunk a szerecsendióra?

Mangán, kálium, réz, magnézium, kalcium, vas és cink, valamint A-, B- és C-vitamin-tartalma révén a szerecsendió esetében egy igazán sokoldalú gyógynövényről beszélhetünk. E különleges aromájú egzotikus fűszer magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően szerepet vállal többek között immunrendszerünk erősítésében, a vörösvértest-termelésben, a csontképzésben, valamint a hormonháztartás és a vércukorszint egyensúlyának megtartásában is. Béta-karotin és más antioxidáns hatású vegyületei révén segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni küzdelemben, ezáltal megakadályozza, illetve késlelteti az azok által okozott krónikus betegségek kialakulását. Enyhe nyugtató és antidepresszáns hatással is rendelkezik, egy kis őrölt szerecsendió tejbe keverve pedig még alvásproblémáinktól is megszabadít minket. A fűszer fontos szerepet játszik emellett a máj és a vese méregtelenítésében, segít megelőzni a vesekő kialakulását, már kialakult vesekő esetén pedig megkönnyíti annak feloldódását.

A szerecsendióvajból készült kenőcs hatékonyan enyhíti a reumás panaszokat, illóolaját a fájdalmas testrész bőrére kenve pedig mindenféle izom- és ízületi fájdalmat gyorsan csillapíthatunk. Gyulladáscsökkentő hatású eugenol-tartalmának köszönhetően enyhíti a fogfájást is, fogkrémünkbe ugyanakkor elsősorban antibakteriális hatóanyagai révén kerül: hatékony védelmet nyújt például a fogszuvasodást okozó baktérium, a streptococcus mutans ellen, a szájüreget az abban lerakódott baktériumoktól megtisztítva pedig még a rossz leheletet is elmulasztja.

A szerecsendiót a népi gyógyászat levesbe, illetve tejbe, vagy más italba keverve évszázadok óta használja például emésztőrendszeri panaszok orvoslására: a fűszer az étvágyjavítástól a szélhajtáson át a hasmenés és a székrekedés megszüntetéséig számos területen fejti ki áldásos hatásait. De nem feledkezhetünk meg a fűszer agyműködés-serkentő és memóriajavító hatásáról sem, hiszen ezek révén az élet legkülönbözőbb terein segítségünkre lehet: koncentráció-fejlesztő hatásának köszönhetően a sportban és az autóvezetésben éppúgy sikeresebbé és magabiztosabbá válhatunk, mint a munkavégzésben, vagy a tanulásban.

A szerecsendióra az otthoni bőrápolás során is számíthatunk: nemcsak lágyítja bőrünket, de arcradírunkba keverve annak mélytisztító hatását is erősíti. Amennyiben régi pattanások nyomát kívánjuk elhalványítani, keverjünk egy kevés őrölt szerecsendiót egy kis mézbe, és naponta néhány percen át pakolásként alkalmazva élvezzük jótékony hatásait – az eredmény néhány napon belül megmutatkozik.

Vigyázat! Erős pszichoaktív hatást kifejtő miriszticin-tartalma révén a szerecsendió túladagolás esetén mérgezést okozhat, amelynek tünete lehet például rángás, remegés, memóriazavar, szédülés, émelygés, vagy félrebeszélés is, akik pedig alkohollal együtt fogyasztják el nagy mennyiségben, akár hallucinációt is tapasztalhatnak. A szerecsendió rendszeres túladagolás esetén antikolinerg hatásokat is kifejthet, s többek között szájszárazságot, zavarodottságot, vagy látászavarokat okozhat. Túladagolástól azonban csak azoknak kell tartaniuk, akik bódító, mámorító hatása miatt megrögzötten és nagy mennyiségben fogyasztják a szerecsendiót; ételeinket, italainkat megízesítő fűszernövényként fogyasztva a túlzott bevitel semmiképpen nem lehetséges.

Kapcsolódó cikk: Két fűszer egy fáról, avagy hogyan kerül a szerecsendió az asztalra?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!