szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyomnövények, mégis imádjuk őket

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 30.


Pipacs, tyúkhúr, porcsin, pitypang, búzavirág csodás növények, melyek gyomságuk ellenére mégis a kedvenceink közé tartoznak. De mivel érdemelték ezt ki?

Gyomnövények, mégis imádjuk őket

Pipacs

A mákfélék családjába tartozik. Ahol gyomirtó-szerrel nem védekeznek ellene, élénk, piros színével már messziről virít az érett gabonatáblában. Magja 1-2 cm-es talajmélységben csírázik ki ősszel, majd tőlevélrózsát hajtva telel át. Elsősorban búza és repcevetésekben gyakori. Kora tavasszal indul fejlődésnek, júniusban virágzik, és egy-egy növény mintegy 20 ezer magot terem.

Kék búzavirág

A Délkelet-Európából származó növény a gabonatermesztéssel ma már szinte az egész világon elterjedt. Míg a búza és rozsvetésekben nemkívánatos jelenléte, addig pompás virágai miatt a kertekben dísznövényként ültetik. Forrázatát szemgyulladás borogatására, toroköblítésre használják. Teáját is többféle teakeverékekben alkalmazzák. A vegyszeres gyomirtás hatására, táblánk többi növényéhez hasonlóan, teljesen visszaszorult a mezsgyére, a gabonatáblák szélére.

Mezei csorbóka

A fészkesek családjába tartozik, tarackszerű, gyökerein elszórtan elhelyezkedő rügyekből hajt ki, de magról is szaporodik. A földön lévő legkisebb gyökérdarabkákból is új növény fejlődik. Az egész világon elterjedt. Nedves, vályog és agyagtalajok tömeges gyomnövénye. Kertekben, kaszálókon, szántóföldön erősen verseng a tápanyagokért, fényért, vízért. Akár 150 cm-es növényekké is fejlődhetnek, és ha nem védekezünk ellene, teljesen kiszorítanák a vetett növényeket. Tarlóhántással, kapálással, vegyszerekkel írtható.

Nagy útifű – Lándzsás útifű

A két faj közt a legszembetűnőbb különbség az, hogy a lándzsás útifű levele keskenyebb a másikénál, ezért ezt, kígyónyelvű-fűnek is szokták nevezni. Mindkét gyom az útifű-fűlék családjába tartozik, hazánkban is őshonos a természetes növénytársulásokban. A kapálást nem bírják, így főleg az évelő pillangós vetésekben szaporodnak el, ahol elnyomhatják a kultúrnövényt. Különben az útilapuk igen hasznos növények, mert teájuk nyákoldó, köhögés-csillapítóhatású. Még gyógycukor is készül belőle.

Tyúkhúr

A mediterrán eredetű, ma kozmopolita növény nálunk is mindenütt gyakori gyom, a szegfűfélék családjából. Ha ősszel kikel, télen áttelel, kora tavasszal zöld szőnyegként elborítja kertünket. A biokertészek azért becsülik, mert nem engedi kiszáradni a talajt. Enyhébb napokon már télen kivirágzik. Kis termete ellenére is veszélyes, mert gyors fejlődésével elnyomja a gabonát, és más egyéb növényeket. Kapálással viszont jól irtható, a juh és a baromfi szívesen legeli. Fontos gyógynövény is, teája epe és veseműködést serkenti.

Kövér porcsin

A talajon szétterülő, húsos szárú és levelű faj a porcsinfélék közül Közép és Dél-Európában honos. A melegkedvelő, fényigényes, vizet tartalékoló növény a nyári forróságban szaporodik el tömegesen, és júniustól szeptemberig virágzik. Apró magjait a szél terjeszti. Kapálással, gyomlálással könnyen lehet irtani. Van, ahol termesztik, spenótként főzve vagy salátaként fogyasztják.

Pongyola pitypang vagy gyermekláncfű

A fészkesekhez tartozó, tejnedvet tartalmazó, tőlevélrózsás faj. Eurázsiában és Észak-Amerikában közönséges. Mélyre ható húsos főgyökér-rendszere van, melyből tőszáron fejlődik ki fészekvirágzata. A virágzat csak napos időben nyílik, borús időben összecsukódik. A kerti pázsitokban és az évelő pillangós takarmánynövényekben okoz kárt. A talajművelést nem bírja, ezért erősödik meg a több évig háborítatlan lucernásban, gyepekben. Levele és gyökere fontos drogot szolgáltat. A biokertészetben igen értékes trágyalevet készítenek belőle, forrázva vagy erjesztve.

Fekete nadálytő

Európa nagy részén, Észak-Amerikában, Nyugat-Szibériában a nedves területeket ismert áttelelő növénye. Az érdes-levelűek családjába tartozik. Mocsaras, vagy lápos, magas talajvizű réteken és szántókon terebélyes bokraival elnyomja a körülötte élő vetést vagy a hasznosnak tartott füveket. Irtása nem könnyű feladat, mert feldarabolt, fekete répaszerű gyöktörzse új növényekké egészül ki. Mélyszántással védekeznek ellene. Véglegesen eltűnik, ha lecsapolják a vizet a nedves termőhelyéről. A fekete nadálytő ugyanakkor a biokertészek megbecsült növénye. Vízzel erjesztett leve szerintük növeli a kerti és szobanövények ellenálló-képességét, és serkenti a növekedést. Permetezve vagy talajra öntve alkalmazzák. Összegyűjtött leveleit, gyökérzetét gyógynövényként értékesíthetjük. Régi idők óta borogató-szer, töréseknél, fagyási sérüléseknél, stb.

Kapcsolódó cikk: Így lesz rododendron erdőd a kertben

 

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!