szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyöngyvessző minden mennyiségben

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 13.


9 csodás gyöngyvesszővariáció, ami csak szépíti kertünket.

Gyöngyvessző minden mennyiségben

Tollas gyöngyvessző

Finom lombjáért, szép nyári virágdíszéért kedvelt, impozáns növény. Különösen jól mutat sötét örökzöld háttér előtt vagy vízfelület közelében. 2 méter magas, gyökérsarjakkal terjedő tövű, erőteljes cserje. Nagy végálló virágbugái június-júliusban nyílnak. Méretei és terjedő töve miatt elsősorban a nagyobb kertek növénye. Tápdús, jó vízgazdálkodású talajt, napos fekvést kedvel. Fagyzugos helyre nem való, mert igen korán kihajtó levelei a késő tavaszi fagyoktól károsodnak. Idővel besűrűsödik, ezért, valamint a felkapaszkodás megelőzésére, ajánlott 1-2 évente ifjítani és ritkítani. A metszés után erős, új hajtásokat hoz, amelyeknek egy része augusztusban már virágzik.

Billiard gyöngyvessző

A Spiraea nemzetség a virágzás jellege alapján két nagy csoportra osztható. Az egyik csoport képviselői tavasszal, az éves vesszők oldalán hozzák fehér virágaikat. A másik csoportba tartozó fajok a nyár folyamán nyílnak, az az évi hajtások végén. Viráguk többnyire piros vagy rózsaszín. A hibrid származású Spiraea az utóbbi csoportba tartozik. 1,5-2 méterre növő, felálló vesszejű cserje, szürkésen molyhos fonákú levelekkel. Napos fekvést, tápdús, üde talajt kíván. Bírja a magas talajvizet is.

Bíbor gyöngyvessző

Kisméretű kertekben, keskeny előkertben jól felhasználható. Alkalmas szoliternek vagy kisebb-nagyobb egységes virágfoltok, alacsony, nyíratlan szegélysövények kialakítására. Legfeljebb 1 méter magasra növő cserje. Hajtásai, vesszői hosszában bordázottak, leveleinek fonáka kopasz. Virágai fajtától függően júniustól szeptemberig nyílnak, többnyire 6-8 héten át. A ’Froebelii’ levelei kihajtáskor barnásvörösek, ősszel bronzvörösre színeződik. Virágai sötét lilás-pirosak. Tápdús, jó vízellátású talajt kíván, meszes talajon gyengén fejlődik.

Japán gyöngyvessző

Az előző fajra (amelyik egyik szüleje) igen hasonlít. Termete azonban valamivel magasabb, hajtásai és vesszői hengeresek vagy csak kevéssé bordásak. Fiatal hajtásai kezdetben pirosak és szőrösek, a levelek fonáka az erek mentén szőrözött. Igényei és felhasználása azonos az előzővel. Az eddig leírt, nyári virágzású gyöngyvesszők közös tulajdonsága, hogy az elvirágzott hajtások hamar elvénülnek. Végük visszaszárad, vagy a tél folyamán visszafagy. Ezért rendszeresen tisztító metszésben kell részesíteni őket. Azt is elviseli, ha a kihajtás előtt alacsonyan visszavágjuk, az egyöntetű növekedés és virágzás elérésére.

Kínai gyöngyvessző

1-1,5 méteres cserje, ívesen széthajló vékony ágakkal és vesszőkkel. Levelei hosszúkás-lándzsásak, a felső kétharmaduk durván fűrészes szélű. Virágai ernyőszerű fürtvirágzatokban május-júniusban nyílnak, az egyéves vesszők oldalrügyeiből fejlődő leveles rövid hajtások csúcsán. Edzett növény, normál kerti talajon jól fejlődik, napos vagy félárnyékos fekvésben, a szárazságot közepesen tűri. Szoliternek vagy laza cserjecsoportok kialakítására alkalmas. Telt virágú fajtája az alapfajnál intenzívebb díszt ad, de igényesebb és kényesebb, ezért felhasználása szűkebb körű. Csak öntözött kertbe telepíthető. Vesszői többnyire nem érik be kellőképpen, ezért visszafagy.

Hamvas gyöngyvessző

1-2 méteres finom vesszejű cserje. Termetben és virágzásban a nálunk korábban elterjedt Argutara emlékeztet, de edzettebb és igénytelenebb annál. Leveli aprók, keskeny-lándzsásak, fiatal korban szürkén hamvasak, a levélszél ép. Virágai közvetlenül a lombfakadás előtt, áprilisban nyílnak. Napos vagy félárnyékos fekvést kíván, talajban nem válogat. A metszést jól tűri, a tél végén levágott vesszői vázában kivirágoztathatók.

Szirti gyöngyvessző

Szárazságtűrő, igénytelen növény. Hazánk mészköves hegyvidékein vadon is előfordul, sziklás tetőkön vagy közepesen száraz, meleg lejtők cserjéseiben. Az északi vagy nyugati, csapadékosabb országrészeken a gyéren szőrös levélfonákú alapfaj, míg a szárazabb termőhelyen az alul kopasz levelű él. 1-1,5 méter magas, erősen tarackoló tövű cserje. Tojásdad levelei ép szélűek vagy csak a csúcsukon fogazottak. Virágai, a leveles rövid hajtások végén, májusban nyílnak. Elsősorban az öntözetlen kertekbe, laza, levegős talajra ajánlható. Szegényebb díszt ad, de sokkal edzettebb, mint a többi itt ismertetett Spiraea faj. Napos rézsűk megkötésére is alkalmas.

Szilvalevelű gyöngyvessző

A legszebb virágú Spiraea, amit Japánban és Kínában már régen kultúrába vettek. Ez azt jelenti, hogy a faj neve alatt először a telt virágú kerti változatát írták le. Embermagasságú, laza növésű cserje. Levelei a szilva vagy a cseresznyeszilva leveleire emlékeztetnek, csak jóval kisebbek. Ősszel narancssárgára vagy vörösre színeződnek. Virágai a kilombosodás idején, április végén, május elején nyílnak. Igényes növény, humuszban és tápanyagban gazdag talajt, rendszeres vízellátást kíván. A sok mészre érzékeny, ilyen talajon legyengül, levelei megsárgulnak.

Közönséges gyöngyvessző

A gyöngyvesszők közül ez a legismertebb faj. 1,5-2 méter magas cserje, kezdetben mereven felálló, majd végükön ívesen oldalra hajló vesszőkkel. Apró levelei rombos-tojásdadok. Széles körű elterjedése edzettségével és sokoldalú használhatóságával magyarázható. A szélsőségek kivételével mindenhol megél, magánosan vagy csoportosan telepítve egyaránt mutat. Gyakran telepítik virágzó sövénynek. Ilyenkor évente csak egyszer, az elvirágzáskor nyírjuk szabályosan, hogy ezt követően erőteljes hajtásokat fejleszthessen, amelyek a következő évi virágzást adják. Fás dugványról jól szaporítható.

Kapcsolódó cikk: 7 szobanövény, amely kevés helyet igényel

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!