szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyönyörű gyep tavasszal

Szépzöld, 2008. márc. 15.


Néhány praktikus tanács, tipp mindig jól jön. Különösen ha a kertünk büszkeségéről a gyepről van szó!

Gyönyörű gyep tavasszal

A gyep vetését akkor érdemes elkezdeni, mikor a hőmérséklet tartósan nappal 10 fok felett van. Ez általában március második felében már várható. A fűmag vetése előtt a talajt megfelelően elő kell készíteni.

Előtte az évelő növényeket - melyek a föld alatti gyökereikből képesek évről évre újrahajtani - el kell pusztítani, mert utólag az már rendkívűl nehéz lesz

- az egyik módszer, ha a talajt 1-2 hetes időközökkel többször átforgatjuk. Így az évelő gyomok hiába hajtanak ki újra és újra, azokat a többszöri vágással "kifárasztjuk".

- a könnyebbik módszer pedig a vegyszere gyomírtás. Erre az egyik legalkalmasabb készítmény a Glialka (vagy más glifozát tartalmú készítmény), mely totális gyomírtó szer. Nem mérgező, viszont minden növényt elpusztít, ha arra rápermetezik. Ezért bánjunk vele óvatosan és a szél se sodorja el a permet cseppeket.

Érdemes a talajt asztalsimaságúra munkálni, mivel a sima gyepet később könnyebb vágni és karban tartani. Erre a sima felszínre szórjuk a fűmagot. Úgy javasolt, hogy hátrafelé haladunk, mert így nem szedjük össze a magokat a cipőnk talpával. Ezek után be lehet gereblyézni és utána tömöríteni kell. Ha van henger az a legjobb. A tömörítés azért szükséges, mert a fűmag rendkívűl kicsi és könnyű, ezért azt könnyen kifújja a szél vagy elmossa a víz. Akkor van megfelelően tömörítve a talaj, ha a cipőnk nem süpped be a földbe, csak a sarka enyhén.

A következő művelet az öntözés. Az angol gyep titka is többek között, hogy ott gyakran esik az eső és soha nem szárad ki a föld. A legelső öntözésnél arra figyeljünk, hogy a víz ne mossa ki a magokat a talajból. Javasolt mindig még az előtt öntözni, mielőtt kiszáradna a talaj. Ha nagyon gyakran öntözünk kis adagokban (pl. naponta), akkor a gyökerek fent maradnak, mivel ott a szükséges víz. Ilyen esetben ha kihagyunk pár hetet öntözés nélkül, és kiszárad a talaj felső része, oda lesz a szép gyep is.

Ha nem tápláljuk a talajt, akkor a fű nem fog nőni és kisárgulhat. Javasoljuk, hogy használjon Gyep tápláléka műtrágyát, melyet 5 kg-os gazdaságos kiszerelésben vásárolhat meg az Webáruházban. A benne lévő nitrogén a növekedést, a foszfor az erős gyökeresedést, a kálium az erős leveleket biztosítja, a mikro elemek (Fe, Mg) pedig moha gyérítő hatással bírnak.
Hozzászólások (4)

Zajácz István
2008. aug. 29. (5 148 napja)

Gyep gyomirént a Calcurea ismert. Ennek hatásáról azonban megoszlanak a vélemények. Vannak speciális kétszíkű gyomirtók egyszikű kultúrákban, azonban ezek I. forgalmi kategóriásak, vagyis csak növényvédő szakmérnököknek adják ki. Nem tudom van-e ilyen illető a családban? :-)

Az Ön által említett gyomok nem lapulnak a földre, vagyis gyakoribb fűnyírással kiírthatók. Jó lenne nem hagyni őket virágozni, mert ha elszórják magjaikat, akkor azokból évek múlva is kicsiráznak. Vagyis műtrágyázni, majd öntözni kell a területet. Ettől a növények beindulnak és ekkor jöhet a fűnyírás. Na ezt kell ismételni legalább 2-3 alkalommal. Ez egy fárasztásos technika, de bejön.

Bodó
2008. aug. 26. (5 151 napja)
Milyen vegyszert ajánl, már fűvesített területre, amelyben elszaporodott a pitypang, disznóparély stb.? A terület nagy kb:700 nm.A gyep amúgy szép, csak a szomszédos rétröl megfertőzödött.
Guest
2008. máj. 08. (5 262 napja)
A Glialka felszívódásához pár óra szükséges, utánna már nem csökkenti az eső sem a hatékonyságot. Felszívódás után pedig 2-7 nap szükséges, hogy a legtávolabbi föld alatti gyökerekbe is eljusson és elpusztítsa azt. Ezek alapján 2-5 napot javasolt várni a talajmunkákkal, miután a Glialkát rápermetezte a gyomnövényekre. Vigyázzunk, mert minden növényt elpusztít, ha annak zöld részén keresztül felszívódik.
kezdő
2008. máj. 05. (5 265 napja)

Szeretném tudni, hogy a Glialkát  a fű vetése előtt mennyi idővel kell használni.Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia