szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyűjtsd össze a házipatikád!

Topor Erika, 2015. máj. 08.


Itt a tavasz és itt az ideje a házipatika begyűjtésének, vagyis az egész évre való gyógynövények összeszedésének! A gyógynövénygyűjtés egy szenvedély is, mely gondos odafigyelést és szakértelmet is igényel.

Gyűjtsd össze a házipatikád!

A gyógynövények szedése és a későbbi szárítás, kezelés, és tárolás az a folyamat, melyet végig jól kell csinálni ahhoz, hogy szükség esetén a megfelelő hatóanyag álljon rendelkezésünkre. Annak, aki szedi a gyógynövényeket, jó növényismerettel kell rendelkeznie, mert nagyon nem mindegy, hogy mit gyűjtögetünk össze.

Ha a gyűjtés momentumait fontossági sorrendben akarnám bemutatni, akkor talán az legfontosabb, az első helyen álló tudnivaló, hogy mindig tiszta, természetes helyről szedjük a gyógynövényeket. Kerüljük az autóutak, városi patakpartok széléről, utcáról való gyűjtögetést.

A második fontos tudnivaló, hogy a gyógynövény mely része tartalmazza a hatóanyagot, vagyis szakszóval élve, melyik része a drog. A gyógynövényeknek nem minden részük tartalmaz hatóanyagot, így eszerint vannak, aminek a levelét, a gyökerét, virágát, friss hajtását, termését, magját gyűjtjük be. Természetesen olyanok is akadnak, ahol az egész növény hasznos, csak más-más formában.

Ugyanennél a pontnál megemlítendő, hogy szigorúan tilos a növényi részeket összekeverni. A virágokhoz ne keverjünk leveleket, a levelekhez gyökereket. Minden egyes gyógynövényt külön zsákba gyűjtsük, ugyanígy a növényi részeket is válasszuk szét.

A virágokat általában teljes nyílásban kell gyűjteni. Kivétel például a japánakác, ahol bimbósan szedjük a virágokat, vagy a martilapu esetében, ahol félig nyitott állapotban. Ugyanígy a virágok részeit is figyelni kell. Egyes gyógynövények esetében, mint például a fehér árvacsalánnál csak a csészéből kicsípett pártát szabad begyűjteni. Ezzel ellentétben a kankalinnál kelyhestől gyűjtjük a virágokat.

Leveleket a fejlett állapotukban gyűjtünk. A levelek gyűjtésének is igaz, hogy teljes, ép és egészséges leveleket gyűjtsük. Nem gyűjthetők a gombás, rovarok által károsított levelek. A leveleket egyesével szedjük, a hosszú nyelűeket maximum 2-3 cm-es nyélrésszel együtt kell szedni.

A virágos-leveles hajtásokat, vagyis szakmai nyelven a „füveket” általában akkor kell gyűjteni, amikor a virágok üdén nyílnak. Kivétel ettől az aranyvessző, aggófű, fehér üröm, sédkender például, melyek esetében még a teljes nyílás előtt kell szednünk az értékes hajtásokat.

A gyökerek gyűjtésére is meg vannak a fontosabb szabályok. A gyökereket és gyöktörzseket ősztől tavaszig gyűjtjük. Egyes gyógynövények csak ebben az időszakban adnak használható drogot, ilyen például a gyermeklánc-gyökér, vagy a fehérmályva-gyökér. A begyűjtött gyökereket mielőbb mossuk meg tiszta vízzel, ilyenkor még hatóanyagot nem mosunk ki a gyökerekből, mert azok gyakorlatilag még élnek. Ha elkezdenek száradni, akkor már drogként funkcionálnak, és a tisztító mosással is hatóanyagot moshatunk ki belőlük. A nem tejnedves gyökereket darabolhatjuk, és úgy szárítjuk, míg a tejnedveseket, mint például a gyermekláncfű nem szabad feldarabolni, mert az értékes tejnedv veszít hatóanyagtartalmából.

Termések gyűjtésénél az érettség a fontos. Általában éretten szedjük őket, de mindig kocsányrészek nélkül. A csipkebogyó esetében féléretten szedünk, világos piros színnél. A bodza és a sóskaborbolya terméseit fürtösen szedjük, és úgy is szárítjuk. Ebben az esetben a száradás után szedjük le a kocsányról a terméseket.

Kapcsolódó cikk: Virágcsalán az ezerarcú dísz

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia