szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyümölcsös

Egzotikus növények magról nevelve

Egzotikus növények magról nevelve
Déligyümölcs-főszezonban jó arról álmodozni, hogy egyszer mi is saját fánkról szedhetjük, az eddig csak trópusi gyümölcsként ismert finomságokat. Miért ne?   Próbáljuk ki, hogy  milyen is a házi mangó, avokádó, ananász, datolya vagy a citrom!

Igazi különlegességek a világból

Igazi különlegességek a világból
A világ másik felén talán a mi sóskánkra húznák az orrukat, mi viszont sokszor arra csodálkozunk rá, hogy tőlünk távol élők mi mindent szeretnek és esznek meg. Ismerjük meg, milyen növényt rejt Buddha keze, a Bűzbomba és a Pawpaw. A világ legnagyobb gyümölcse, a nálunk csak szobanövényként közkedvelt könnyező pálma termése?!

Az almák világa - Videóval

Az almák világa - Videóval
Az ősz a gyümölcsök időszaka. Ilyenkor lehetőségünk van feltölteni a saját vitamintartalékainkat, illetve a pincét, padlást, spájzot a télre. Erre az egyik legmegfelelőbb az alma.

Egzotikus növények szabadtéri teleltetése

Egzotikus növények szabadtéri teleltetése
Felbátorodtak a kertkedvelők, amióta télálló pálmához, fagytűrő banánhoz és más strapabíró egzotikus növényekhez is hozzájuthatunk. Bár télállónak hirdetik őket, az egzotikus cserjék és fák kifejezetten érzékenyek a kemény fagyra, különösen a kiültetést követő első három évben.

Fekete ribiszke

Fekete ribiszke
A fekete ribiszke 2-2,5 méter átmérőjű bokrot nevelő tüskétlen cserje. Bokrai hasonlóak a piros ribiszkéhez. Termőrügyei a hajtások oldalán helyezkednek el. Idegen beporzásra szorul, bár a fajták zöme gyengén öntermékenyülő.

A piros ribiszke - Videóval

A piros ribiszke - Videóval
A ribiszke 1-1,5 méter magasra növő, tüskétlen cserje. A cserje törzse a talaj felett, alapi elágazással számos mellékágakra oszlik. Ez a lehetősége a ribiszke évenkénti rendszeres megújulásának. Virágait többnyire az idősebb gallyak oldalrügyeiből fejleszti ki, és az elhaló idős gallyak helyettesítésére minden évben fiatal hajtásokat hoz.

A kényes körte - Recepttel

A kényes körte - Recepttel
Ősidők óta termesztik Perzsiában, Kínában. A világ szinte valamennyi országa termeszt kisebb-nagyobb mennyiségben körtét. A termesztés közel fele Európában van. Annak ellenére, hogy keresett gyümölcs, hazánkban a termesztés alig mutat növekedést, pedig a gyümölcs íze, zamata és aromaanyagokban igen gazdag.  

Mindent a szilváról

Mindent a szilváról
Régóta az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk. A falusi utcákon ma is hozzátartoznak az árnyat adó lombos szilvafák az árokparton, amelyek bőségesen ontják ízletes termésüket. A vidéki udvarokon üstbe főzött, majd mázas szilkékben tárolt szilvalekvárnak ma is megvan a maga nosztalgiája.

Szilvatörténelem

Szilvatörténelem
A szilva az egyik leggyakoribb gyümölcsünk, rendkívül változatos fajtái vannak, és általában nem igényel sok gondozást a termesztése. Ezt jelzi az is, hogy nagyon sok vadon termő szilvafát találhatunk az erdőkben, de akár lakott területek zöldövezeteiben is.

Az almafa mosolya - Sok-sok képpel!

Az almafa mosolya - Sok-sok képpel!
Ha reggel kilépek az udvarra, hogy enni adjak a háziállatainknak, az első, amin megakad a szemem, egy almafa. Alatta azok a növények, melyek látványa minden alkalommal az elégettség mosolyát csalják az arcomra.

A varázslatos citrom - Videóval

A varázslatos citrom - Videóval
Tavasszal és ősszel, amikor tombol a nátha szezonja, sokszor hallunk róla mennyire fontos a benne rejlő C-vitamin. Ám a citrom nem csak a teát, a süteményeket ízesítheti és nem csak hűsítő limonádénak kellemes. Elképesztően sokoldalú déligyümölcs.

Meggykörkép

Meggykörkép
A meggy rendkívül zamatos és nem túl édes gyümölcsünk, a cseresznye közeli rokona. Története szorosan egybeforrt a cseresznye történetével. A cseresznye és a meggy őse valószínűleg az Ázsiában honos vadcseresznyék voltak, melyeknek számos fajtája igen mérgező anyagokat tartalmazott.

Földieper, új szemszögből

Földieper, új szemszögből
A földieper (szamóca) igen értékes gyümölcs. Élőhely szempontjából nem válogatós, megterem az erdőben, a tengerparton, vagy akár a hegytetőn is.

Ébredés

Ébredés
A márciusi szél az arcomba fújta a hajam, a nap elvakította a szemem. A fűben ültem. Felettem a magasban felhők kavarogtak. A madarak vidáman csiviteltek Ez volt első, igazi, csodálatos tavaszi nap a kertünkben.

Égető teendők a gyümölcsösben

Égető teendők a gyümölcsösben
A múlófélben lévő tél nem hozott huzamosabb ideig tartó nagy fagyokat. Így a szőlőkben, gyümölcsösökben sem keletkezett nagy fagykár a hideg miatt. Annál nehezebb megítélni, hogy milyen károkat okozott a túl sok tavalyi csapadék és a mostani belvíz.  

Tél végi metszések - Videóval

Tél végi metszések - Videóval
Ha már nem győzzük kivárni a tavaszt, fogjunk hozzá a metszéshez! Bár a metszések hagyományosan a tél legvége és a tavasz legelejére időzített szezonális szakmunkák, akinek sok dolga van, vagy nagy a kertje és sok a metszenivaló az akár már most is elkezdheti.  

Datolya az örömhozó

Datolya az örömhozó
A datolya a meleg égöv gyümölcse, hozzánk általában szárított formában érkezik. A datolyapálma a Perzsa-öböl térségében őshonos. Az ókorban nagy mennyiségben termesztették az Eufrátesz és a Nílus vidékén

A naspolya újjászületése

A naspolya újjászületése
A naspolya nálunk ismert, mégis indokolatlanul mellőzött gyümölcs. Különlegessége, hogy még éretlenül kell leszedni, és hagyni kell utó érni. Az sem baj, ha a naspolyafán egyszer-kétszer megcsípi a dér, mert akkor lesz igazán édes.

Fikusz vagy Füge

Fikusz vagy Füge
avagy a leghatalmasabb léggyökerű fa   Mintegy 600 fajt magába foglaló fikusz - Ficeae - nemzetség az eperfélék családjába tartozó kétszikű, főleg trópuson élő növény. Ez az egyik legősibb és legegyedibb növénycsalád, aminél egészen szokatlan életformákkal találkozunk.  

Áfonyakalauz

Áfonyakalauz
Az áfonya nem tartozik a tipikus magyar gyümölcsök közé, mivel a nedvesebb és a hűvösebb éghajlatot kedveli. Ugyanakkor mégis mondhatjuk magyarnak, mivel Székelyföldön, az erdőkben vadon terem, ahol július - augusztusban sok útszéli árussal találkozhatunk és kínálják, a frissen szedet termékeiket.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia