szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gyümölcsös az erkélyen

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 27.


Ha azt gondolnánk, hogy akinek nincsen kertje, az már gyümölcsfát sem nevelhet, akkor bizony nagyon tévedünk. A folyamatos keresztezéseknek és ügyeskedéseknek köszönhetően ma már több olyan ízletes finomság is trónolhat a balkonon, amit eddig nem is gondoltunk volna.

Gyümölcsös az erkélyen

Gyümölcsök cserépben

 

Viszonylag újnak számít a barack, vagy éppen a mini kiwi termesztése cserépben. Pedig nem nagy ördöngösség, csupán a megfelelő fajtát kell beszereznünk a faiskolában. A cserép kiválasztásánál sem érdemes fukarkodni, és a gyümölcsfa sem jó, ha nagyon csenevész. Erősebb növényből biztosabban lesz a balkon dísze. A cserép legyen elég nagy ahhoz, hogy a fa gyökereinek is helyet tudjon biztosítani. Ezeket az óriásokat, miután beültettük nem éppen egyszerű feladat ide, vagy oda tenni. Viszont a balkonon szükségünk lehet helyre, éppen ezért nem árt, ha egy kicsit előre gondolkodunk. Válasszunk olyan alátétet, melyre kerekek vannak szerelve, így akkor sem leszünk szorult helyzetben, ha nincsen a közelben egy erős férfi, aki átpakolná, az akár 50 kilós „kis” szépségünket.

 

A gyümölcsfák között nagy népszerűségnek örvendenek a citrom, a narancs, valamint a mandarin is. Ezeknél azonban rendszerint a termés nem érik be annyira, hogy az íze élvezhető legyen. A hazánkban jellemzőbb fajtákkal – mint a szilva, a barack, az alma vagy a körte – érdemesebb próbálkozni, mert megfelelő tartás mellett ízletes gyümölcsöket szüretelhetünk. Fontos, hogy megfelelően öntözzük a kis fákat, valamint az is, hogy a tápanyag-utánpótlásról mindenképpen gondoskodni kell. Az apró, erkély-fákat metszeni is kell, mivel különben elszabadulnak, és az energiát az óriási lombkoronába ölik, nem pedig termések létrehozásába. Ezek a növények jellemzően 1-2 méter magasak és 5060 cm-es koronával rendelkeznek.

 

Szőlő az erkélyen?

 

Bizony, akármennyire is meglepő a csemegeszőlőt nem hogy lehet, de érdemes is nevelni cserépben. Ez igaz akkor is, ha normál tőkét ültetünk, de sokkal eredményesebbek lehetünk a kúszó fajtákkal. Aki azt hinné, hogy itt is egy új fejlesztéssel állunk szemben, az nagyot téved. Csupán arról van szó, hogy ennek a finom gyümölcsnek az erkélyen való nevelése a feledés homályába merült. Pedig igazán nem nehéz. Szükségünk lesz hozzá egy kellően nagyméretű cserépre, és beszélgetésre a szomszédokkal, mivel a szőlő ritkán marad meg egyetlen erkély kereti között. Valószínűleg nem jelent majd gondot a növekedés, mivel így a felső szomszéd is hozzájuthat egy-két fürthöz. Érdemes a falra támasztékot szerelni, mivel így megmarad a vakolat a falon, és nagyjából irányítani is tudjuk a szőlő növekedését. Mint minden cserepes növény esetében, itt is nagyon fontos a megfelelő tápanyag-utánpótlás. 
 

Az egyik legjobb abban, ha a szőlőt cserépben neveljük, hogy a folyamatos kapálást és gyomlálást elfelejthetjük, mivel a legrosszabb esetben is végzünk a gyomok kihúzkodásával 2 perc alatt. A permetezést azonban nem árt megejteni, persze fokozott elővigyázatossággal, hiszen mások is élnek körülöttünk, nehogy baleset legyen a vége. Az erkélyen nevelt szőlő esetében is szükséges a metszés, persze egészen addig, amíg még elérjük a növekedő szépséget. A megfelelő ápolás mellett azonban utánozhatatlan érzés, amikor a haragoszöld, tekergőző levelek közül előbukkannak az aranyló fürtök.
 
Hozzászólások (1)

Schumann Péterné
2019. nov. 03. (1 065 napja)
Lányomtól kaptam 2019.november 2.-án cserépben a 2 az 1-ben szölő két termékeny változata a Pinot Noir és a Chardonnay kompozíciója.
Kérdésem az, hogy most a tél közeledtével a szobában neveljem és csak tavasszal tegyem-e ki a balkonra?
Tisztelettel várom válaszukat
Schumann Péterné Gámpé GabriellaFriss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia