szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ha az uborkahajtatást üvegházban szeretnénk

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 25.


Az uborka szubtrópusi eredetű uborka nagyon melegigényes növény, így nagyon kényes a megfelelő hőmérsékletre.

Ha az uborkahajtatást üvegházban szeretnénk

Még fagypont felett is komolyan károsodhat, ezért a hajtatáshoz feltétlenül szükséges az üveg vagy fóliaházas, illetve a melegágyi hajtatás. Az új hajtató-típusok jól növekedő, ízes, részben a betegségekre ellenálló fajták, melyekben nincs keserű anyag.

Mivel a paradicsom és az uborka azonos páratartalmat és hőmérsékletet igényel, az üvegházban egyszerre ültethetjük mindkettőt.

Fűtött üvegházban januárban vessük az uborkát, másként áprilisban. A magokat egyesével kis cserepekbe vessük, a levegő hőmérsékletét 24-27 fokon tartsuk. Csírázás után  a növényeket kb. 17 fokos hőmérsékletű, szellős, világos helyre tegyük. Később a növényeket ültessük előkészített növényágyakba vagy zsákokba. Zsinórok mentén neveljük, de a hajtások igazításánál legyünk óvatosak, mert könnyel letörhetnek.

Az uborka vízigényes, soha sem hagyjuk kiszáradni a talajt. Kedvelik a magas páratartalmat, ezért az utakat és a növényeket naponta két alkalommal, reggel és délután permetezzük le vízzel. Szellőztetéskor se legyen a hőmérséklet 18 fok alatt, éjszaka pedig legalább júniusig zárjuk le a szellőzőrendszert. Hét-nyolc hét elteltével minden öntözés után locsoljuk meg algakészítménnyel vagy trágyalével.

A hónaljhajtásokat rendszeresen csípjük vissza két levél felett. Az újabb fajták inkább a fő, a régebbiek többsége az oldalhajtásokon hozza terméseit. Utóbbi esetben a vezérhajtásokról minden terméskezdeményt távolítsunk el.

Kapcsolódó cikk: Így termesszünk uborkát!

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia