szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Habos virágcsoda – a hortenzia

Topor Erika, 2012. nov. 23.


Előzménye: Évelő cserje, mutatós viráglabdákkal


A hortenziákat tartani nem is olyan nehéz, mint gondolnánk. Elég egy kis odafigyelés, és máris hatalmas virághabokkal örvendeztet meg minket!
 

Habos virágcsoda – a hortenzia

Tenyészhely: legmegfelelőbb udvaron, dézsában, vagy a kertbe kiültetve nevelni. A világos helyet kedveli, de semmi esetre se tegyük tűző napra; inkább hűvösebb helyet válasszunk részére.
Származási helye Kína és Délkelet-Ázsia.

 

Gondozás: ha dézsában tartjuk az udvaron, ne használjunk alátétet, hogy a felesleges víz elfolyhasson. A házban nevelt hortenziát állandóan kissé nedvesen tartsuk. A víz mésztartalmától függően a virágok színe változhat: rózsaszínűtől a liláig.

 

Télen a dézsában tartott növénynek fagymentes helyet kell keresni egy hideg kamrában vagy a pincében. Ilyenkor nem kell öntözni majdnem egyáltalán. Nyáron, ha földlabdája kiszáradt, akár naponta is kaphat vizet. Március végén, vagy áprilisban tegyük melegebb helyre és kis adag vízzel öntözzük, amíg a friss hajtások megjelennek. Ezek után bővebben kaphat vizet.

 

Átültetni tavasszal lehet, eleinte nagyobb cserépbe, dézsába, mikor pedig már terebélyes bokor fejlődött növényünkből, kiültethetjük a kertbe. Ekkor már a téli fagyos hónapokat is ki fogja bírni.

 

Tápanyagot fiatal korában elegendő, ha kéthetenként kap, mikor már a kertbe kiültettük, csak esetenként, vagy egyáltalán nem szükséges.

 

Növényvédelem: eléggé ellenálló növény, de nyáron nagy melegben levéltetvek támadhatják meg.

 

Szaporítás: fiatal hajtásokkal lehetséges, amelyeken a levelek már megerősödtek. Ezekből dugványokat kell vágni és fólia alatt tartva 25°C-on meggyökereztetni. Egy másik lehetőség a már öregebb, hosszúra nőtt ágakat a földhöz erősíteni dróttal, kővel. Ezek pár hónap alatt meggyökeresednek, ezután le lehet vágni őket az anyanövényről, és mind fiókát tovább nevelni előbb kis cserépben, majd fokozatosan nagyobbakba átültetve, míg ők is a kertbe kerülnek.

 

Kapcsolódó cikk:

Virágzó cserepes növények

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia