szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hadifotón az apám

Sulyok József, 2012. júl. 18.


Történelmet kedvelő emberként lapozgattam a BBC History 2012. évi júniusi számát. A sok kiváló, érdekfeszítő írás között találtam rá az „Út a tragédiához”, figyelem felhívás alatt, a „Hadban az angolszász hatalmakkal”, című tanulmányra, Pritz Pál, az MTA doktora, egyetemi tanár tollából.

Hadifotón az apám

Az eredeti dokumentumokkal, hiteles tényekkel, néhol szubjektív, de szuggesztív helyzetfeltárással gazdagítja e zavaros idők megértését, a nemzeti tragédia mai napig beláthatatlan következményű ok-okozati összefüggéseit.


A tanulmányt színesíti egy-egy korabeli fényképdokumentum is, a háború előkészítésében, kitörésében és folyamatában jelentős szerepet betöltő kül- és belföldi politikusokról. Horthy Miklós kormányzótól Ribbentrop német külügyminiszteren át, Bárdossy László miniszterelnök – külügyminiszterig.


Az akkori hatalmasságokkal teletűzdelt fotók mellett megakadt a szemem a „Magyar katonák egy galiciai faluban 1941 júliusában” – címmel közölt fotón. Amikor jobban szemügyre vettem, döbbenten észleltem, hogy a sorban negyedik katona az édesapám. Sulyok József a.n.: Balázsi Terézia, született: 1921. március 22-én, Tiszaszalkán. A képhez írott dátum több okból sem pontos, mert édesapám katonakönyve tanúsága szerint 1942. október 5-én vonult be Ungvárra, a M. Kir. 2. hadosztály 3. gépkocsizó lövészezredéhez, ahol először forgalomszabályozó lett, majd kiképezik gép és harckocsi vezetőnek. A háború alatt ezredparancsnoki sofőr és harckocsivezető volt. A kép Ukrán területen készülhetett, azonban nem 1941 júliusában, hiszen a katonák ruházata nem nyári és a két lovagló tiszt kezén is kesztyű van. ( Ez természetesen semmit nem von le a tanulmány értékéből).


Édesapám többször sebesült a keleti fronton, sérülései szerencséjére nem voltak nagyon súlyosak. Két esetről eredeti dokumentumaim vannak. Egy 1944. aug. 30-án 904/84/1944 nyilvántartási számon kiállított Tűzkereszt igazolvány, és egy 589/1945 iktatószámú M.Kir. 530 sz. Hadikórház parancsnokság által kiadott, útba indító parancs. A dokumentum szerint 1945 II. 28 - 1945 V. 21 között állt kezelés alatt, jobb alszár és jobbkar aknaszilánk sérülése miatt. Az utolsó sérülése Székesfehérvár környékén történt, ahonnan sebesülteket szállító vonattal vitték Plankstettem-be?, hadikórházba.

Felgyógyulása után került amerikai hadifogságba, Németországban, mert alakulata már megadta magát. Hogy amerikai hadifogságba esett, azt egész élete során (1987 áprilisában halt meg), nagy szerencséjének tartotta. Ott látott életében először narancsot, s evett jófajta csokoládét. A lágerben elmondása szerint nemegyszer volt verekedésig fajuló konfliktus a német hadifoglyokkal, amelyet az amerikai őrök fejük fölé eresztett géppisztolysorozattal csitítottak le. Apám ott is gépkocsivezető volt, a lágerből a városi szeméttelepre szállította ki a latrina konténereket, egy őr kíséretével. 1946. január 26-án szabadult. A szabaduló levelet egy John E. Greiner nevű parancsnok állította ki. PWE CAMP FLATTLING, KREIS DEGGENDORF fejbélyegző fölött.

Kapcsolódó cikk:

Elment az ibrányi ’Ben Cvikk’
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!