Hagyma, ami szereti a telet
Sulyok Józsefné, 2014. dec. 03.
Hagymát egészen tavaszig szedhetünk frissen az ágyásból, ehhez csak néhány dolgot kell szem előtt tartanunk.

A téltűrő hagymafajták abban különböznek a hideget kevésbé bíró őszi fajtáktól, hogy rövidebb a száruk és sötét kékeszöld színű a levelük. Fagymentes időjárásban a hagyma zöldjét folyamatosan lehet szedni az ágyásból. Azért, hogy a szedés közben ne törjön ki, lazítsuk fel körülötte a földet. A hagymát ásóvillával kissé emeljük meg, majd gyökérlabdástól húzzuk ki a földből.
Tipp! Napsütéses időben csak dél körül ássuk ki a hagymát, mert ilyenkor a nitrát-tartalom rendkívül alacsony.
Kétszeri termés
Száraz, nem túl nehéz talajon a hagymaszárat tőből levághatjuk. Néhány hét múlva a növény a zsenge hatásokat a zöldhagymához vagy a nyári hagymához hasonlóan lehet felhasználni. Ha az esetleges virágszárakat idejében levágjuk, akkor a gyökértőn nem nőnek kicsi sarjhagymák. Ha viszont a sarjhagymákat a földben hagyjuk, elszaporodnak, és kellemesen enyhe ízű gyöngyhagyma (ezüsthagyma) lesz belőle.
A másodszori termés érdekében a hagymaszárat éles késsel vágjuk le 1-2 cm magasságban a föld felett. Kora tavasszal a megmaradt hagymaszárakon a levelek között újabb kicsi, vékony szárak hajtanak ki.
Kapcsolódó cikk:
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14