szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hagymás mesterfogások télen is

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 16.


Kedvenc hagymásaink nélkül télen sem maradhatunk, legalább olvassunk róluk, ha már csodálatos pompájuk most még várat is magára. Hagymások, gumósok szaporítását mindannyin könnyen elsajátíthatjuk. Figyelem, mesterfogások következnek!

Hagymás mesterfogások télen is

A hagymás, gumós növényeket vegetatív, illetve generatív úton is szaporíthatjuk. Utóbbin a magvetést értjük, aminek azonban a nemesített, kertészeti változatoknál viszonylag kicsi a jelentősége, csak néhány fajnál használható módszer. Leggyakrabban tőosztással, ill. leválasztható növényi részekkel szaporítjuk.

Tőosztás

A nagyobb tövek szétosztása akkor javasolt, ha a növények évről évre kevesebb virágot, viszont egyre több levelet hoznak. A téltemető, a hóvirág, a kékharang rendkívül szaporán fejlesztik a sarjhagymáikat, így egyre sűrűbb csomókban nőnek, azonban ezzel párhuzamosan az egyes növénykéknek egyre szűkösebb hely áll rendelkezésükre, a gyökérnövekedéshez, így a virágzás egyre szerényebb. Ha ezt észleljük, akkor ássuk ki a gyengén virágzó növénycsomókat, rázogassuk le a földet a gyökerekről, és osszuk szét a töveket. Aztán megfelelő távolságra ültessük vissza a földbe. Még mielőtt visszahúzódna a lombjuk a kerti tulipánoknak, nárciszoknak, krókuszoknak, ugyanígy járjunk el. Egyes szakemberek szerint 3-4 évente el kell végezni a tőosztást.

Szaporítás sarjhagymákkal

A hagymások jó része képez sarjhagymákat. A nárciszok, tulipánok anyahagymája csak 1-2 db hoz, amelyik viszonylag nagyok, ezzel szemben a csillagvirág rengeteg apró sarjhagymát nevel.

A nem télálló fajok, pl. az üstökliliom sarjhagymáit leválasztjuk, ősszel, amikor kiszedjük. A télállókat pl. a hófényt vagy a prérigyertyát viszont kimondottan a sarjhagymák leválasztása miatt kell kiásni. Ezt a lombvisszahúzódás után vagy őszes tehetjük meg.
A kártevők által megtámadott vagy a beteg példányokat válogassuk ki a felszedett hagymák közül, dobjuk el, az egészségeseket készítsük elő a tárolásra. Rétegezzük őket nedves homok vagy fűrészpor közé, és tegyük le a hűvös, sötét pincébe. Ősszel vegyük elő a hagymákat, és csoportosan vagy egyesével ültessük el őket.

Sarjhagymagumók

A kardvirágok sarjhagymagumókat nevelnek. Ezek a hagymagumók alsó részén helyezkednek el, és gyakran borsószem nagyságúak. Amikor ősszel kiszedjük a hagymagumókat a talajból, akkor a kiszáradás után válasszuk le a sarjhagymagumókat, és tavaszi ültetésig száraz, hűvös és szellős helyen tároljuk.

Kapcsolódó cikk:

A hagymások szeretik a sziklakertet?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia