szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A hagymások szeretik a sziklakertet?

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 02.


Gyakran a sziklakert adja a tavasz első színfoltjait, mivel a sziklás, kavicsgörgetegek között a jó vízáteresztő talajon nagyon sok hagymás és gumós ideális, a természetes őshelyéhez hasonló körülményeket talál. Sok sziklakerti növényünk él ugyanis eredetileg a sziklás hegyvidékeken.

A hagymások szeretik a sziklakertet?

A tavasz beköszöntekkor a sziklakert még többnyire őrzi a téli csapadékot, a talaj jól átázott, a rézsűk ugyanakkor hamar felmelegszenek. Mindez jó feltételeket teremt a hagymások, gumósok fejlődéséhez. Mire pedig a nyári hőségtől túlmelegszik és kiszárad a talaj, addigra már befejezik az éves ciklusuk föld feletti részét, és visszahúzódva alusszák a nyári álmukat.

A sziklás kertek legkedveltebb virágai a krókuszok, más néven sáfrányok. Szépen érvényesülnek a sziklakertben egyes nárciszfajok, pl. a harang alakú nárcisz, a pázsitviola, a tatárvirág. Kiváló társnövények a hagymások, gumósok mellett az ezüstös levelű fűfélék, pl. a deres csenkesz vagy a törpecserjék.

A botanikai tulipánok valójában nem sokban különböznek a kerti tulipánjaink felmenőitől, a vadtulipánoktól. Megőrizték természetes bájukat, ami a sziklakertek ideális növényeivé teszi őket. Gyakran közös néven emlegetjük a botanikai és a vadtulipánokat, vagyis azokat a fajtákat, amelyeket a nemesítő munka csak kis mértékben térített el az alapfajtól. A botanikai tulipánokra mindenképpen érdemes építeni a sziklakerttervezéskor, mert kiválóan alkalmasak az ilyen környezetbe. Ha egyszer megtelepítettük ezeket a változatokat a kertünkben, akkor továbbiakban már nem igényelnek gondozást, és a telet is jól bírják. Sok nemesített változattal szemben a botanikai tulipánok minden évben megbízhatóan virágoznak, magról szaporodva is terjednek.

A botanikai tulipánok társaságába soroljuk szamarkandi tulipánt. Néhány tulipán kifejezetten csak a száraz nyarú területeken él meg, ezeknek a talaja akár kőkeményre is száradhat a nyár folyamán, abban fejlődnek igazán jól a hagymák. Ha csak olyan helyet találunk neki, ahol nyáron is nedves talaj, akkor érdemes azt fóliával takarni az eső ellen, vagy visszahúzódás után kiszedni a hagymákat a talajból és száraz helyen tárolni őket.

A tulipánok közül érdemes kiemelni az erdei tulipánt és a kétszínű tulipánt. Ültetéskor tegyünk az ültetőgödrükbe egy réteg kőzúzalékot vagy finom kavicsot is vízelvezetőnek, hogy ne rohadjanak meg a hagymáik a megálló víztől. Ültetési időpont szeptember, ill. október. Az ültetést követő télen takarjuk a hagymákat mulccsal vagy lombbal a fagy ellen, erre később már nem lesz szükség.

A tavaszi három legismertebb növényünk a krókuszok, tulipánok és a nárciszok. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy igénytelenek, látványosan növekednek, terjednek. A legkorábbi faj, a fehér sáfrány már februárban bontja szirmait, de vannak olyan fajok is, amelyek röviddel a tél beköszönte előtt visznek újra színt a kertbe, pl. a valódi sáfrány, más néven fűszersáfrány. Porzóikból készül a sáfrány, a világ legdrágább fűszere.

A sziklakertben nagyon fontos szerepet játszanak a jókora szikladarabok. Lényegében a hőtároló szerepét tölti be. Megfigyelhetjük, hogy a környezetükben sokkal melegebb van, mint tőlük távolabb. Ezen kívül a hideg szelektől és a korai, talaj menti fagyoktól is megóvja az apró növényeket. Mindenképpen tervezzünk a sziklakertbe kifejezetten nagydarab kőtömböket is, és alakítsuk úgy az összképet, harmonikusan beilleszkedjenek a látványba.

Kapcsolódó cikk:

Készíts apró kertet saját kezűleg
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!