szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hajtassunk jácintot!

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 01.


Karácsony elmúltával az embernek az az érzése támad, hogy már az a kevés zöld is, amit a feldíszített fa jelentett, eltűnik az életéből. És amíg megjelennek az első hóvirágok, addig bizony nagyon hosszú időt kell kivárni. Szerencsére azonban van egy csodálatos és illatos szépség a „tarsolyunkban”, ami ilyenkor is képes boldogságot és színpompát csempészni a lelkünkbe, ez pedig nem más, mint a jácint.

Hajtassunk jácintot!

A jácint

 

Ennek a csodálatos szépségnek a népszerűsége nem új keletű dolog. Igaz, nem éppen ehhez az éghajlathoz van szokva, ennek ellenére nagyon szépen fejlődik, mind a kertben, mind pedig a lakásban. Ahhoz, hogy a téli időszakot megszépíthessük vele, a cserepes változathoz kell folyamodnunk, és bizony komoly előkészületekre lesz szükségünk.

 

A jácint már az ókorban is kedvelt és tisztelt virág volt. A perzsák a vallási ünnepeikhez használták, a görögöknél külön monda is szól az eredetéről. E szerint Apollón véletlenül, diszkoszával megölte szeretőjét, a spártai királyt, Hüakinthoszt, akinek földre hullott véréből születtek meg az első, illatos jácintok. Később a hollandoknál tűnik fel nagyobb mennyiségben, akik már kereskednek is vele. Persze okosan teszik ezt, mivel a gumók árát nagyon magasan tartják. A jácint ennek köszönhetően sokáig a gazdagság szimbóluma volt, míg az ókoriak az újjászületés hírnökét látták benne. Éppen ezért is tökéletes választás a hófödte, halott táj közepén egy kis kaspó jácint.

 

Hogyan?

 

Ahhoz, hogy valóban nagyon korán, január elején, vagy akár karácsonykor virágozhasson, két dolgot tehetünk. Vagy megvesszük a kertészetben az előre „bekészített” hagymákat, vagy a saját gumók hajtatását oldjuk meg. Ehhez szükségünk lesz egy egyszerű papírzacskóra, és időre. Ahhoz ugyanis, hogy ennyire előre lehessen hozni a virágpompát, már szeptemberben meg kel kezdeni a munkát. A hagymákat 3 hónapra hűtőbe, 5°C körüli hőmérsékletre kell tenni.

 

Azután cserépbe kell ültetni őket úgy, hogy a csúcsa 1 cm-re kiálljon a földből. Ezután takarjuk le, mert a teljes sötétség szükséges a rügyképződéshez. Tegyük a cserepet hűvös, 12°C körüli helyre, és hagyjuk úgy nagyjából 3-4 hétig. Ekkor már beindul a növény, szépen elkezd hajtani, tehát levehetjük a takarást, és szép lassan elkezdhetjük a fényhez és a melegebbhez szoktatni. Ha ügyesen dolgoztunk, és mindent jól számoltunk ki, akkor csodaszép és illatos díszek lehetnek az örökzöld alatt, az ajándékok mellett.

 

Mi legyen utána?

 

Miután a jácint elvirágzott, a szárat vágjuk le, hogy ne neveljen termést. Sajnos nem lehet büntetlenül manipulálni a virágzást, így a hagyma a végére teljesen kimerül. Megmenthető, de ehhez azonnal ki kell ültetni a kertbe, hogy ott erőt gyűjthessen. Hogy nehogy megfagyjon érdemes egy réteg szalmával befedni.

 

A jácinttal elérhetjük, hogy karácsonykor, vagy egy kicsit utána ne csak az emlékeink, vagy az örökzöld illata lengje be a szobákat. Ráadásul gyönyörűen össze lehet hozni másik két társával, akik, bár illatuk nincs, szintén csodálatos díszei lehetnek a téli otthonoknak. A mikulásvirág és a lovagcsillag, vagy amarillisz szintén színt és boldogságot visznek a havas, egyhangúan fehér hétköznapokba, akárcsak a jácint.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia