szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hangulatos és praktikus: a megfelelő kerti világítás

Szépzöld, 2010. ápr. 12.


Ahhoz, hogy kertünket este is használhassuk, szükség van külső világítótestekre, amelyek kellemes fényhatást biztosítanak. Fontos, hogy a kültéri lámpák megfeleljenek a hangulati és funkcionális elvárásoknak is. Alábbi cikkünkben a megfelelő világítás kiválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani olvasóinknak.

Hangulatos és praktikus: a megfelelő kerti világítás

Ahány része van egy kertnek, annyiféle világítás létezik. Van, ahol az erős, de rövid idejű megvilágítás a fontos. Ilyen például a bejárat, a kertkapu, a lépcsők környéke, esetleg a garázsból a házba vezető út. Ezeken a helyeken alkalmazunk közvetlen, célirányos megvilágítást anélkül, hogy túlzásba esnénk, és szemet zavaróan, reflektorszerűen világítanánk ki az adott területet.

 

A díszvilágítási célra készült világítás nemcsak a jellegtelen, részleteket összemosó hatása miatt alkalmatlan ide, hanem a szembe világító éles fény kellemetlen, a látást rontó hatású lehet. Ha jó a megvilágítás, jól érezzük magunkat a közelében, nem vakít, és nincs kísérteties hatása sem. Az ilyen lámpákat érdemes mozgásérzékelővel összekapcsolni, hogy csak indokolt esetben, néhány percig világítsanak. A mozgásérzékelő megfelelő beállításával el lehet érni, hogy a lámpa ne gyulladjon fel az előtte elhaladó négylábú kedvenceink esti sétájának hatására, de ember közeledtére kapcsoljon be.

Azokon a helyeken, ahol szeretnénk esténként is tartózkodni, szintén érdemes fényforrást telepíteni. Ilyen lehet a kerti pihenő, a grillsütő vagy a terasz és környéke. A fény és árnyék játéka drámai hatások keltésére is kiváló. Egy-egy érdekes, szép részletet, fát, szobrot, kutat egyedi műalkotássá emelhetünk. Ilyenkor többnyire a talaj közelében elhelyezett reflektorokat használunk tompított fénnyel, de ezek a fényforrások semmiképpen sem világíthatnak az arra járó szemébe. Fontos megemlíteni, hogy jelen esetben nem a lámpák megjelenése az elsődleges szempont, hanem a fényhatás, amit azokkal elérhetünk.

 

Kerüljük a feltűnő lámpatípusokat, az egyszerű, a kert és a ház hangulatához illő a legmegfelelőbb. Általános világításhoz választhatunk beépített akkumulátorral ellátott szolár-lámpákat is, amik automatikusan kapcsolnak be az éjszaka beálltával. Kedvező, ha kertünk kivilágított részét a házból is látjuk. Ez különösen mostanában, télen szerencsés, amikor nem tartózkodunk sokat a kertben, a fények mégis kifelé vonzzák a tekintetünket, kiemelve a havas, zúzmarás fák, bokrok esztétikumát. Forrás: www.epitinfo.hu

 

Kapcsolódó cikk:

Vízi növények telepítése

 

Kapcsolódó rovatok:

Lakberendezés

Hobbi

Webáruház

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!