szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hangulatteremtés a hálóban

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 26.


A hálószoba egy család életében rendkívül fontos. Ha már megvannak a gyerekek, és a munka mellett nem jut időnk még a párunkra is, akkor ez az a helyiség, ahol újra csak egymás társaságát élvezhetjük. A harmonikus hangulathoz azonban nem elég, ha a háló mindössze funkcionális. Kellenek a színek, a fények, az illatok is, hogy tényleg azt érezhessük, ez a tökéletes kikapcsolódás és a nyugalom szigete. Ezek a kellékek sokat segítenek abban is, hogy nem szürküljön bele a kapcsolatunk a hétköznapok monotóniájába, hanem megmaradjon a szikra.

 

Hangulatteremtés a hálóban

Fények

 

Alapkellékek a különböző méretű és formájú gyertyák és tartóik. Ősidők óta tudjuk, hogy a láng fénye sokkal nyugtatóbb, mint a villanykörtéé, ráadásul a lelkünknek is jót tesz. Itt nem érvényesül a kevesebb több elve, nyugodtan essünk túlzásokba. Az álló gyertyatartóktól elkezdve a gömbgyertyákon át egészen a teamécsesekig bármit használhatunk. A szeretjük a sok apró láng látványát, hát rajta, helyezzük el őket csoportokban, amennyit csak a szemünk kíván. Boldogságérzettet ad, és nem utolsó sorban a hangulatot is felforrósítja a látvány. A hálószoba mesterséges világításánál sem árt előre gondolkodni. Lehetőség szerint olyan lámpát válasszunk, melynek állítható a fényerőssége. Ha a már meglévő világítótest erejét szeretnénk csökkenteni, terítsünk a búrára áttetsző, de sötétebb árnyalatú anyagot. Mind a gyertyák, mind pedig a letakart lámpák esetében nagyon vigyázzunk a tűzveszélyre. Az előbbit soha nem hagyjuk egyedül, az utóbbinál pedig gondoskodjunk róla, hogy az anyag semmilyen körülmények között ne érhessen hozzá a felforrósodott villanykörtéhez.

 

Textilek

 

A hangulat fokozásának remek eszközei a különböző lakástextilek. Legyen szó akár függönyről, ágytakaróról, vagy egy faldíszről, ha ügyesen válogatunk, a hatás nem marad el. Mindenekelőtt arra figyeljünk, hogy nem üssenek el a háló bútorainak és egyéb anyagainak színétől. Ha textíliákat használunk a hangulatteremtéshez, akkor nem bánjunk velük fukarul. A hosszan lelógó anyagok sejtelmes légkört teremtenek, ezért nem baj, ha az ablak nem ér a padlóig, a függönyt nyugodtan lógassuk le.

 

Színek

 

A hálószobába nem szabad nagyon sötét színeket használni, mert rettenetesen összenyomják a teret, megakadályozva ezzel a felszabadult pillanatokat és a nyugodt pihenést. Az azonban nem baj, ha ennek a szobának az árnyalata sötétebb a lakás többi helyiségénél. A piros, a sárga, vagy a lila árnyalatai tökéletesen passzolnak a hálóhoz, de nem szabjunk határt a fantáziánknak. Amit mindenképpen tartsunk szem előtt az az, hogy nyugodtan tudunk-e pihenni az adott színnel körülvéve, illetve, hogy a kettesben eltöltött időhöz passzol-e az adott árnyalat.

 

Illatok

 

A szellőztetés mellett az sem mindegy, hogy milyen illatokkal találkozunk, amikor a hálóba lépünk. A dekorációként is használható, illatosított fa tárgyakkal elérhetjük, hogy a szobában a nekünk legjobban tetsző illatok uralkodjanak. Tökéletes eszköz még az aromalámpa vagy a füstölő is, bár ez utóbbi fullasztó érzést kelthet, ha túlzásba visszük. A pihenést és relaxálást elősegítik a levendula, a rozmaring, vagy a fenyő aromái, a meghitt pillanatokhoz remek alapot szolgáltatnak az ilang-ilang, a bergamot vagy a pacsuli illatai.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia