szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hányféle banánt ismersz?

Topor Erika, 2014. márc. 25.


A legtöbben kétféle banánt ismernek. Ebből az egyik a boltok polcain elérhető, világossárgás színű, másik a dísznövénykertészetekben kapható banánfa. De vajon hány faj van még, amit nem is ismertünk eddig.

Hányféle banánt ismersz?

Egy kis banánkultúrtörténet…

A banán, vagyis a Musa × paradisiaca a trópusokon elterjedt és nagymennyiségben termesztett fatermetű növény. Sokan gondolnák, hogy a banánfa, egy a hazánkban is ismert faforma, de nem. A banán egy lágyszárú, egyszikű növény, levelei egymásra borulva akár 3-5 méter magas áltörzset alakítanak ki. A banántermés egy lecsüngő, hatalmas fürtvirágzatból jön létre, évente akár 50-70 kg-ot is terem. Gyümölcse áltermés, utóérő, átlagosan 10-15 cm-t éri el, lekerekített végű, zöldessárga színű. A banán ehető változata magtalan termés, míg a vadon termés változatának nagy, kemény magjai vannak. A magok hiányában az étkezési banán vegetatívan , sarjakkal szaporodik. Mivel vegetatívan szaporodik, így ellenállósága is rosszabb, mint vad őséé, megjelennek rajta a monokultúrából adódó betegségek.

Jelenleg a világ legnagyobb banán exportőre Ecuador. A vad banán a mai termesztett banánfajok őse, melyet már a görögök is ismertek. Őshazája Délkelet-Ázsia, Nagy Sándor katonái is előszeretettel kóstolgatták indiai hadjáratukon. Észak-Egyiptomban és Közel-Keleten először az arab kereskedőknek hála terjedt el a 7. században. Európának egészen a 15. századig kellett várni a banán megjelenésére, a portugálok telepítették az első banánsarjakat. Amerikában 1516-ban jelent meg, amikor egy spanyol dominikánus szerzetes, Thomas de Berlengas – Panama későbbi püspöke – magával vitte és eltelepítette a sarjakat. Santo Domingón keresztül elterjedt az egész amerikai kontinensen, majd az amerikai rabszolgák fő táplálékává vált.

Érdemes tudni, hogy csak a civilizált kultúrákban eszik a banánt ilyen zöldes-sárga, majd sárgás-barna állapotában. Ma 3 nemzetségük él, kb. 70 fajjal. Egytől-egyig trópusi és szubtrópusi fajok. A termést még zölden szüretelik le, majd rakátrakba gyűjtve etilénnel kezelik, utóérlelik. Az etilén egy növényi hormon, mely a termésérés fokozásáért felelős. A termésen kívül leveleit is felhasználják: a trópusokon házak fedésére, a malájok, hawaii népek és a polinéz világ lakói előszeretettel tálalnak rajta ínycsiklandozó ételeket. Leveleit használják esernyőnek (mivel vízállóak), főtt ételek csomagolására és szállítására.

Vitamin és ásványianyag tartalom: A banán termése: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket tartalmaz.

Lila-barna fürtvirágát banánszívnek is hívják, és a délkelet-ázsiai, bengáli és keralai (India) konyha szívesen használja, nyersen mártásokkal, vagy levesekbe, currykbe főzve fordul elő leggyakrabban. Thaiföldön nyersen felszeletelve kínálják csirkehús mellé, valamilyen mártással. A Fülöp-szigeteken csak marhahús mellé eszik. Vietnamban salátaként fogyasztják. Érdemes tudni, hogy csak frissen jó, ha a külső burka még fényes. Főzéskor meg kell szabadítani a külső burkától, fel kell szeletelni, s legfeljebb 20 percig, alacsony hőfokon főzni, vagy dinsztelni.

A banán gyümölcsét fogyaszthatjuk nyersen, vagy chipsnek megsütve, lekvárnak, turmixokba, vagy megfőzve egyéb ételekbe, különösen a főzőbanán néven ismert fajtáját. Leveleit használják esernyőnek (vízállóak), főtt ételek csomagolására és szállítására, és akár még házépítésre is.

Tudtad? A banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után.

Kapcsolódó cikk:

Banán, kicsit másképp
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!