szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Harc a helyért – praktikus ötletek a szekrénybe

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 12.


Mivel hazánkban a legtöbb lakás igen kicsi, így sokszor komoly dilemma, hogy mennyi és milyen bútor fér el benne. Ezért sajnos hiába szeretnénk egy külön szobányi gardróbot, ez csak nagyon ritkán jön össze. Ilyenkor nem marad más választás, mint az, hogy megpróbáljuk a lehető legpraktikusabban kihasználni a szekrényt, hogy helyet tudjunk spórolni.

Harc a helyért – praktikus ötletek a szekrénybe

Világítás

Azon túl, hogy megpróbálunk rendet tartani a ruhásszekrényben, és persze kidobáljuk azt, ami nem kell az is fontos, hogy ami megmarad, azt lássuk. Vagyis nem árt, ha nem csak a mennyezeti, vagy egyéb, szoba lámpa fénye világítja meg a választékunkat, hanem egy belső lámpa is. Ehhez nem kell sokat áldozni, hiszen vannak kifejezetten erre a célra kitalált, ragasztható elemes lámpák, amikkel elkerülhetjük a fúrást, faragást és vezetékezést. Ezek közül választhatunk olyat, amelyiket mi kapcsolunk fel, és persze olyat is, ami a szekrényajtó nyitására automatikusan felkapcsolódik.

Osztások

Sokan gondolják úgy, hogy egy rendezett, átlátható szekrény alapjáraton szellős, kevés elválasztás van benne. Pedig ez nem igaz. Az elválasztók ugyan kissebbé teszik az egyszerre rendelkezésünkre álló helyet, de lényegesen jobban átláthatóvá varázsolják a szekrényt. Az igazán apró dolgoknak is készíthetünk apróbb helyeket, ehhez nem is kell más, csak egy méretre vágott fa lap, valamint némi ragasztó, vagy szög.

Vállfák

Nincs olyan nő széles –e világon, akinek elég helye lenne a szekrényben. Hiába vesz újabb és újabb darabokat, vagy selejtezik hónapról hónapra, valahogy mégsem elég nagyon a szekrények. De mivel a rendelkezésre álló hely véges, és egy szekrény vásárlása sem olcsó mulatság, így egy kicsit kreatívnak kell lenni. A pólókat hajtogassuk nyugodtan, így nem foglalják a vállfákat. Helyette az öveket és a sálakat érdemes lógatni, hiszen egy vállfán akár 6-8 darab is elfér, amivel sok helyet spórolhatunk.

Ha ezzel még mindig nem vagyunk előrébb, akkor egy kicsit drasztikusabb megoldás kell: vegyük ki a vállfákat, és két oldalról csavarjunk beléjük olyan csavart, melynek vége egy strapabíró karikában testesül meg. Ehhez persze jó, ha fa vállfát használunk, hiszen a műanyag maximum összetörik, de ritkán tartja meg a csavart. A két karikába újabb két vállfát lehet akasztani, így a rúdon több hely marad. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az akasztórúd teherbírása is véges, így ha nagyon megpakoljuk, akkor érdemes megerősíteni azt.

Oldalak és ajtók

Ha nincs hely, akkor nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy nem használunk ki mindent, amit csak lehet. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy kénytelenek leszünk a szekrény oldalát, valamint az ajtókat is igénybe venni. Ha ezt kívülről tesszük meg, akkor nagyon fura, ha pedig belülről, akkor nagyon zsúfolt lesz a hatás, de még mindig jobb a második megoldás, hiszen nincsen állandóan szem előtt a rengeteg cucc.

Sajnos ebben az esetben a zsúfoltságon nem nagyon lehet segíteni, de ez egy elfogadható veszteség. Ha az ajtók belső felületét vesszük igénybe, akkor vagy lépcsőzetes akasztót szerelhetünk fel, vagy egy – két vékonyabb rudat, amiken öveket, sálakat, nyakkendőket lehet tartani. Ha a szekrények oldalait is ki kell használni, akkor viszont törekedjünk arra, hogy vékony dolgokat tegyünk csak oda, hiszen az akasztott ruháktól veszi el a helyet. Mielőtt nekiugrunk a „bővítésnek” alaposan gondoljuk át, hogy biztosan kell-e az a rengeteg ruha. Ha van valami, amit évek óta nem vettünk fel, azt valószínűleg már nem is fogjuk, így nincs értelme megtartani.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!