szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hasznos tanácsok metszéshez

Szépzöld, 2015. márc. 23.


Mint ahogy a tavasz lassan közeledik, a gyümölcsfáink rügypikkelyei is kezdenek nyiladozni és elérkezett az idő a fák metszéséhez. Összegyűjtöttük azokat a hasznos tanácsokat, melyeket érdemes tudni a metszés megkezdése előtt.

Hasznos tanácsok metszéshez

Kétféle metszést különböztetünk meg: 

Az egyik a nyugalmi állapotban végzett, melyet télen és kora tavasszal szoktunk megejteni. Ezt fás metszésnek hívjuk. Mindenképpen virágzás előtt igyekezzünk ezt elvégezni.

A másik a zöldmetszés, melyet akkor végzünk - a neve is utal rá -, mikor már zöld a fa koronája, ez többnyire nyáron történik.

Mindkettő célja, hogy optimalizáljuk a fa, vagy cserje lombkoronáját, valamint harmónia alakuljon ki a föld feletti és a gyökérrészek között. Mit is jelent ez?

A fa fiatalabb hajtásai és gyökere egyensúlyra törekszik. Ha az egyik túlsúlyba kerül, akkor azt visszafogja, és a másik növekszik jobban pl. átültetésnél, mikor jelentős a gyökérveszteség, a kezdeti időszakban a hajtásnövekedés is lassabb, amíg a gyökér nem nyeri el régi mennyiségét. A bonsai-kertészek a gyökértömeg csökkentésével is visszafogják a föld feletti részek fejlődését.

El kell távolítani az elszáradt vagy beteg ágakat. Ezeket úgy kell visszametszeni, hogy egy kis ép részt is vágjunk vele. Vagyis a vágásfelület egészséges legyen. Ha a vágásfelület nagyobb, akkor javasolt fasebkezelővel azt lezárni – pl. Biocera. Ellenkező esetben, mint az embereknél is, a friss seben keresztül betegségek juthatnak be a növénybe, amik megbetegíthetik, vagy akár el is rákosíthatják a fát.

Le kell vágni azokat a hajtásokat, melyek a fa belseje felé nőnek vagy egymást keresztezik (ilyenkor csak az egyiket szükséges).  Ugyancsak le kell vágni a vízhajtásokat, melyek meredeken nőnek az ég felé. Ezek nem hasznosak a gyümölcsösben. A hajtások közül azokat hagyjuk meg, melyek nem lefelé hajolnak, mert a lehajló vesszőket a termés még jobban le fogja húzni.

A nyári zöldmetszéssel szellőssé tehetjük a lombkoronát, és ilyenkor ritkíthatjuk a termést is, ha azok a szükségesnél nagyobb számban vannak. Ellenkező esetben a termések kicsik lesznek!

Nagyon fontos szempont, hogy a metszéssel a fa koronája szellős legyen! Ha az sűrű, és nem jut be a fény, akkor:

- belül a hőmérséklet és a páratartalom magasabb, ami ideális a kórokozóknak és a kártevőknek,

- nem kap napfényt a gyümölcs, így az nem színeződik,

- nem jut be a vegyszer, és ezért nem tudja megvédeni a növényt.

Metszés során javasolt a fa gyökeréből a törzs körül előnövő sarjhajtásokat is eltávolítani, mert azok feleslegesen terhelik a fát, és onnan is fertőződhet.

A vesszőket mindig a rügy felett vágjuk vissza, mert a rügyekből termés, vagy friss új hajtás lesz. A rügy alakja / állása mutatja annak későbbi fejlődési irányát is.

Metszés során használt eszközöket fertőtlenítsük, különösen ha azokat kölcsönadtuk, vagy -kértük, mert a fák számára halálos betegségeket vihetünk így át egyik fáról a másikra – pl. tűzelhalás. Javasolt kora tavasszal a lemosó permetezés. Egyes lemosó készítményeket virágzás után is lehet alkalmazni, melyek többsége ökológiai termesztésben is használható. Nagyon fontos a rezes és kénes permetezés később, mert elpusztítják a gombabetegségeket, és gyérítik az atkákat is.

Kora tavasszal a metszés során szedjük össze a tavaly lehullott leveleket, ágakat és terméseket (ha eddig nem tettük volna meg), mert ezeken telel át nagyon sok kórokozó! Érdemes ezeket komposztálni.

Ha túl erősen metsszük vissza a fákat, akkor nem lesz elég termés, valamint csökken a levélfelület, ahol lélegzik, tápanyagot és napfényt vesz fel a növény. Ha csak kevéssé metszünk, akkor pedig túl sok lesz a termés, ami kis méretű termést eredményez, és leterheli a fát. Így jövőre nem fog jól teremni. A megoldás itt is az arany középút!

Kapcsolódó cikk: Így lesz gyümölcs a kertedben!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!