szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hasznos tudnivalók

Csíráztassunk finomságokat!

Csíráztassunk finomságokat!
A csíráztatás művelete igazán nem nagy ördöngösség, de amikor készen vagyunk vele, akkor rengeteg tápanyagban gazdag finomságot kapunk, illetve, ha ahhoz van kedvünk, akkor akár ki is tehetjük a növényeket a kertbe, és nevelhetjük tovább őket.  

Gyógynövényekkel a felfázás ellen

Gyógynövényekkel a felfázás ellen
Télen gyakori probléma a felfázás, ez lassan minden második nő életét megkeserítő esemény. Ha nincs komoly fertőzés, akkor lehetőleg kerüljük el az antibiotikumokat. Próbálj ki pár természetes gyógymódot!

Tápanyag kisokos

Tápanyag kisokos
Amit érdemes tudni a legfontosabb tápanyagokról. Röviden, tömören, hétköznapi tudásunk felfrissítésére. A teljesség igénye nélkül.  

Nadragulya, az igazi szépasszony?!

Nadragulya, az igazi szépasszony?!
A megtévesztő művész nadragulyát - Atropa belladonna – a középkor kedvelt szépítőszereként alkalmazták. Tágította a pupillát, amelyet egykoron igen vonzónak tartottak. Innen az elnevezés Bella donna, azaz szépasszony.

Hová bújt a havasi iszalag?

Hová bújt a havasi iszalag?
Csodaszép növény, amely nem válogatós, ha a termőtalajról van szó. De miért hívják az Alpok liánjának?

Konyhaművészet az ókorban?!

Konyhaművészet az ókorban?!
Az ókor ételei és italai Azt gondolnánk, hogy ez az idő homályába vész, pedig egész pontos leírás van a korabeli mesterszakácsok munkásságáról. Vajon mi került az asztalra Mezopotámiában és Egyiptomban? Hányféle kenyeret készítettek az ókori görögök?  

Eukaliptusz, nemcsak a koalák kedvence

Eukaliptusz, nemcsak a koalák kedvence
Ausztrália legjellegzetesebb fája a mirtuszfélék családjába tartozik. Ez a legmagasabbra és a leggyorsabban növő, lombhullató fafajta. Gazdaságilag meghatározó szerepet tölt be, de emellett a koalák szinte kizárólagos csemegéje is. De miért hívják árnyék nélküli fának?

A csodálatos teafa olaj

A csodálatos teafa olaj
A teafa olaj a téli időszak egyik legismertebb, legkülönlegesebb „csodaszere”. A több mint 80 szerves alkotóelemből álló olaj tudományosan bizonyított gyógyító hatású kivonat. A teafa (Melaleuca altemifolia) egy közel 8 méter magas, keskenylevelű, krémszínű virágú ausztráliai őshonos fa.

Kezdő kertészeknek

Kezdő kertészeknek
A betakarítás ilyenkor a legsürgősebb, de a kertben akad sok más, szintén elmaradhatatlan teendő. Utolsó hullámban tömegével érik a paprika, paradicsom. Az utóbbiból szeptember végéig csak érett és piros bogyókat szedjük, ám amikor már csíp a hideg, a még zöldeket is bekel takarítani. Ezzel közel egy időben válik aktuálissá a gyökérzöldségek, a karalábé, a zeller és a burgonya felszedése is.

Novemberi tennivaló 1x1

Novemberi tennivaló 1x1
Hagyjuk az ágyásban a növények maradványait. Ha az ágyást ki akarjuk takarítani, az évelők visszavágásával várjunk addig, amíg a növény elsárgul. Ne vágjunk mindent le, hanem tavaszig hagyjuk meg a növénymaradványokat téli védelemnek és menedéknek a rovarok számára. Sok növényfaj, mint például a varjúháj vagy a kúpvirág, még elhervadt állapotban is vonzó látványt nyújt, ezért jobb, ha ezeket nem vágjuk vissza.

Gyomirtó szerek – Amit érdemes róluk tudni

Gyomirtó szerek – Amit érdemes róluk tudni
Hazánkban a felhasznált növényvédő szerek közel 50%-a herbicid, vagyis gyomirtó szer. A gyomirtó szerek használata nagy figyelmet és gondosságot, megfelelő szakmai felkészültséget igényel, mert lényegében növénypusztító mérgek.

Az igazi tej nyomában

Az igazi tej nyomában
Biztosan többünknek ismerős egy régebbi, reklámból szlogenné vált mondat: A tej élet, erő, egészség! Vagy egy másik: Egy pohár tej, tiszta fej! vagy Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom! Ezek a mondatok jutottak eszembe, miközben jókat mosolyogtam és arra vártam, hogy én legyek az első, aki az esti friss fejésből hazaviheti a „boci meleg’” tejadagunkat.

Komló – a folyékony kenyér alapanyaga

Komló – a folyékony kenyér alapanyaga
A komló a sörízesítő és tartósító alapanyagaként ismert, de az ipar előszeretettel hasznosítja más területeken is. Meglepő, hogy mi mindenre alkalmas még a komló. Ismerjük meg a növény másik oldalát is.

Facélia a kert doktora

Facélia a kert doktora
Érdeklődve keresgéltem és válogattam a vetőmagbolt polcain, amikor rátaláltam a facélia vagy mézontőfű dekoratív csomagolásba rejtett magjaira. Már hallottam és olvastam róla, de valójában még soha nem volt szerencsém találkozni vele.

Gyógyír fasebekre

Gyógyír fasebekre
Főleg ősszel és télen van jelentősége a fasebek kezelésének, bár nyáron is előfordul a gondatlan metszések, vagy életlen eszközök használatával keletkező sebek kialakulása. Rövid írásunk most erre ad megoldást.

A parlagfű története és védekezés ellene

A parlagfű története és védekezés ellene
„Sárkány ellen sárkányfű…” – hallhatjuk a Süsüben. De parlagfű ellen mit tehetünk? Igen közismert tény, hogy az egyik legveszedelmesebb allergén gyom a parlagfű (Ambrosia elatior L.) Annak ellenére, hogy irtani kell, és komoly büntetést rónak ki a területek tulajdonosaira, ha parlagfüvet látnak az illetékes ellenőrzők, mégsem tudják sokan, hogy mi is valójában ez a veszélyes gyomnövény.  

A növényvilág legjei 2. - újabb rekordok

A növényvilág legjei 2. - újabb rekordok
Előzmény: A növényvilág legjei A növényi legek között tovább kutakodva még sok megdöbbentő adattal találkozunk. Hogy mekkora az élni akarás egy-egy képviselőjükben, vagy éppen melyik a leggyorsabb, legtöbb virágot bontó, azt megtudhatjuk a sorozat második részéből.

A növényvilág legjei

A növényvilág legjei
Amikor az ember a természetet szemléli, bizony megdöbbentő dolgokat találhat. A természet minden élőlényt rákényszerít az alkalmazkodásra. Ez nem újdonság, megdöbbentő eredményeket képesek produkálni az organizmusok. Méreteikben, illatukban vagy éppen termésükben a növények is alkottak legeket. Ráadásul ezek kifejlődéséhez extra szívósság kellett, mivel ha a helyzet változik, a virágok nem képesek egyszerűen odébbállni.  

A dohány útja

A dohány útja
Ismerjük meg a megosztó erővel bíró dohány eredetét, történetét, feldolgozását. Mi vezetett ahhoz, hogy ilyen sokan függőségi viszonyt ápolnak ezzel a jobb sorsra érdemes növénnyel? A legismertebb felhasználási mód mellett használják gyógyszerek alapanyagaként és szerves növény védőszerként is.

Gyógy- és fűszernövények jelentősége

Gyógy- és fűszernövények jelentősége
Amikor a majmok az őserdőben megbetegszenek, ösztönösen bizonyos növényeket esznek.   Figyelemre méltó, hogy ott lakó bennszülött népek is ugyanazokat keresik bajaik orvoslására.
Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia