szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hasznos tudnivalók

Gombászás otthon

Gombászás otthon
Az ősz ez erdei gombászat főszezonja, de ez a szép hobbi veszélyes lehet. Teljesen kockázatmentes, ha zsákokban vagy dobozokban termesztjük. Házilag is sikerülhet!  

Nagy őzlábgomba - Videóval

Nagy őzlábgomba - Videóval
A legnagyobbra növő, feltűnő, igen hosszú tönkű, ernyő alakú, pikkelyes kalapú gomba. Kalapja kezdetben tojás alakú, majd kúp alakú, ellaposodó, de középen sajátos csúcsa marad. Színe barnás-fehér, szürkésfehér alapon, sötétbarnán tarka.

A Föld tüdeje

A Föld tüdeje
A legnagyobb kiterjedésű, trópusi esőerdő, az amazonasi őserdő, mely a part menti síkságoktól az Andok lábáig húzódó terület, amely magába foglalja az Amazonas és Orinoco folyók vízgyűjtő területének nagyobb részét.

A mocsárciprus - Videóval

A mocsárciprus - Videóval
A mocsárciprus a ciprusfélék családjába tartozó, tűlevelű, lombhullató fa. Ebbe a családba tartoznak a mamutfenyők is. Általános hatalmas termetű fák, törzsük átmérője három méter feletti is lehet. Ősi mivoltát 8 millió éves leletek bizonyítják.

Illatos macskamenta - Videóval

Illatos macskamenta - Videóval
A macskamenta eredetileg Európában őshonos, de ma már egészen Közép-Ázsiáig elterjedt, sőt a Himalájában is találkozhatunk vele. Kellemes illata és nyugtató hatása miatt már régóta kedvelt, termesztett gyógynövény. Egykor természetes textilfestékként is használták. Nálunk is elég gyakori növény.

Aszalás, szárítás elektromos készülékkel

Aszalás, szárítás elektromos készülékkel
Előzménye: Aszalás szárítószekrényben Akinek nincs elég helye a szárítószekrény beépítéséhez, vagy nem mer belevágni egy ilyen berendezés saját kezű megépítésébe, az bátran válogathat a boltok polcain lévő elektromos készülékek között.  

Aszalás szárítószekrényben

Aszalás szárítószekrényben
Előzménye: Aszalás - szárítás - tartósítás A sütőben való szárítás nagy hátránya, hogy a több órától olyan két napig is eltartó szárítási idő alatt a sütőt nem tudjuk másra használni, ráadásul az energiafogyasztás miatt drága is.

Aszalás - vízelvonás - tartósítás

Aszalás - vízelvonás - tartósítás
Szárítással majdnem minden zöldség és gyümölcs kíméletes módon tartósítható. A friss növényi élelmiszerek 80-90 % vizet tartalmaznak, ami a természetes tápanyagokkal együtt remek táptalaj a különféle mikroorganizmusok, pl. a penészgombák vagy baktériumok számára. Ezek már normál hőmérsékleten is gyorsan szaporodnak, rothadást és erjedést okozva. És így ehetetlené válnak még a legkívánatosabb gyümölcsök is.

Páfrányok, a hajdan volt uralkodók

Páfrányok, a hajdan volt uralkodók
Az edénnyalábos növények legősibb osztálya. A páfrányok a régebbi rendszertani felosztás szerint a harasztok törzsének egyik osztálya, a modern botanikus rendszerben azonban már önálló fajfejlődési vonalként sorolják be őket.

A Föld napja - Videóval

A Föld napja - Videóval
Ünnepnap ez mindannyiunk számára! A Föld, a bolygónk, melyen élünk, él, lélegzik, életet ad. Lüktet, erőt ad, fák gyökereznek belé, vizek mossák partjait, magok kelnek életre benne. A Föld egy létező csoda! Tisztelnünk, becsülnünk kellene, hogy továbbra is tiszta forrásvizet adjon, a szomjúhozónak, éltető csírákat, növényeket, az éhezőnek, ásványokat, vitaminokat, testünk erejéhez.

A legnagyobb édesvízi növény - Videóval

A legnagyobb édesvízi növény - Videóval
Az amazonasi tündérrózsa - Victoria amazonica - az Amazonas csendesebb vizeiben él. Inkább a sekély, maximum 2 méter mély vizet kedveli. Az európaiak 1801-ben találkoztak vele először. A magokat nedves földben küldték az óvilági kontinensre, de azok nem csíráztak ki.

A hely, ahol élünk

A hely, ahol élünk
A Virágzó Magyarország című cikk margójára. Messzemenően egyetértek a cikkben leírtakkal. Bennem is gondolatokat ébresztett, és már nem először jutottam arra a felismerésre, hogy valóban, az emberi fejekben kellene rendet tenni. Formálni az emberek gondolkodás módját, hozzá állásukat a természet megítéléséhez, környezetük ápolásához, rendszeres gondozásához. De ki fogja ezt megtenni?

Jó szomszéd, rossz szomszéd?

Jó szomszéd, rossz szomszéd?
Az életünkhöz nem csak a növények, a ház, a kert tartozik hozzá, hanem a szomszédok is. Jó a kapcsolatunk velük, vagy inkább megkeserítik a mindennapjainkat?
Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia