szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hatalmas aloé a sivatagban: a tegezfa

Szépzöld, 2014. szept. 15.


A tegezfa valójában nem fa. A világ egyik legismertebb sivatagi növénye megtévesztő megjelenése ellenére ugyanis egy endemikus aloé fajta, amelyet hatalmas sárga virágai élőhelyének jelképévé emeltek.

Hatalmas aloé a sivatagban: a tegezfa

A kizárólag Dél-Afrika és Namíbia sivatagos és félsivatagos területein előforduló, az IUCN Vörös listáján a sebezhető fajták között feltüntetett tegezfa megtelepítésével szépségének és ökológiai jelentőségének köszönhetően, valamint élőterületének folyamatos szűkülése miatt immár az USA délnyugati részén is próbálkoznak.

Bár az Aloe dichotoma – vagyis ágastörzsű aloé – köznyelvi elnevezése rendszertanilag valóban nem indokolt, a növény megjelenésével kétségtelenül egy fa hatását kelti: magassága akár a 9 métert is elérheti, vaskos szárának átmérője az 1 métert is meghaladhatja, sárgás kérge pedig az idő haladtával fakéregszerűvé lemezesedik.

A növény kúpot formázó szárának felső felében növeszti ágait. A sima ágakat vékony fehér porréteg borítja, amely a tűző napsugarak erejének tompítására szolgál. A korona a dichotóm, vagyis ismétlődően villásodó ágak jóvoltából gyakran egészen tömötté válik. A kékeszöld levelek rozettákban nőnek az ágcsúcsokon. A rövid, álló virágzat öt ágba fürtösödik, amelyek kerek, sárga virágokat hoznak.

A növény szárának és ágainak belsejét puha, pépes szövet alkotja. A növény köznyelvi elnevezését arról kapta, hogy a busman nép fiai a csöves ágakból e puha anyag kivájásával nyilaik számára tegezt készítenek. A tegezfa felhasználása azonban ennél jóval sokoldalúbb: a helyiek bimbóit elfogyasztják, a fapépből ivóvizet nyernek, kérgét építőanyagként, a már elpusztult tegezfa szárát pedig az abban található anyag kivájását követően hús, zöldség és víz hűtésére használják.

A tegezfa ökológiai értéke hazájában igen nagy. Bőséges nektártermelő virágait júniusban bontja, így a nyári hónapokban rovarok, madarak és emlősök számára ízletes és tápláló eleséggel szolgál. A fokföldi mézevő madarak hosszú nyelvükkel lefetyelik ki a nektárt, a páviánok pedig az ágakon üldögélve majszolják el az édes nedvű virágokat. A tegezfa emellett otthonul szolgál a telepes verebek számára: e nagy csapatokban járó madarak szénaboglya-alakú fészkeiket a növény ágai közé építik, amelyek nemcsak a hőség, de a ragadozók ellen is védelmet nyújtanak a fiókák számára.

A tegezfára nézve a legnagyobb veszélyt a globális klímaváltozás jelenti. Az átlaghőmérséklet emelkedése az előrejelzések szerint a közeljövőben felgyorsul, s a kiszáradás miatt már jelenleg is egyre több egyedet veszítő populációk helyzetét a csapadék mennyiségének folyamatos csökkenése is tovább nehezíti. A tereptanulmányok alapján a tegezfa a kedvezőtlen éghajlati változásokra úgy válaszol, hogy lassan egyre távolabb húzódik az egyenlítőtől, s új élőhelyéül egyre magasabban fekvő területeket választ. A növény által a környezet kihívásaira adott válasz tehát előremutató, mindazonáltal egyelőre kevésnek tűnik: a hőmérsékleti előrejelzések alapján a tegezfának a következő 15 év alatt legalább negyven kilométerrel kellene délebbre költöznie ahhoz, hogy számára még elfogadható éghajlaton maradhasson. A problémát pedig nemcsak a távolság jelenti. Az igazán életerős egyedek ugyanis érthető módon a növény élőhelyének középső területein élnek, a perem felé pedig genetikailag egyre szegényesebb és sérülékenyebb populációkkal találkozhatunk, amelyekből a fajta túlélését jó eséllyel biztosító csoportosulások eleve nehezebben tudnak kifejlődni.

A természetes populációkban korábban nagy pusztítást végeztek a növénygyűjtők is, akik a csemetéket hazahurcolták, vagy dísznövényként értékesítették. A tegezfa ezért Dél-Afrikában törvényi védelmet kapott, a nemzetközi kereskedelem alól pedig a növényt a CITES listára való felhelyezése védi. A természetes élőhelyén kemény környezeti kihívásoknak elébe néző tegezfa áttelepítését lehetővé tévő tudományos módszerek pedig remélhetőleg szintén hamarosan kidolgozásra kerülnek.

Cikket írta: Orbán Krisztina

Kapcsolódó cikk: Legyen a kertben jövőre! Ehető katicavirág

 
Hozzászólások (1)

Magyari Éva
2014. szept. 15. (2 152 napja)
Nagyon érdekes növény, remélem segítségére tudnak lenni az áttelepülésben. És sokan még a klímaváltozás létét is tagadják.. Azt néztem hogy páran már rájöttek a fenntartható erdőgazdálkodás lényegére, már terjedi is kezdett a felfogás: http://bit.ly/zoldebbjovo


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia