szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Havasi ribiszke az új sövénynövény

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 28.


Európa magas hegységeiben a Pireneusoktól a Kaukázusig és az északi síkságokon Skandináviától Szibérián át Kelet-Ázsiáig terjedt el. 

Havasi ribiszke az új sövénynövény

Termőhelye a napos hegyi erdők, törmelékes lejtők cserjései és sziklái valamint a szurdokerdők. Agyagos, köves talajt kedveli. Az Alpokban 1900 m magasságig hatol fel. Nálunk Zempléni hegység, Bakony és Bükk szikláin, ritka, védett jégkori maradványfaj.

A ribiszkefélék családjába tartozik, gazdagon elágazó, 1-2 m magas tövisnélküli cserje. De úgy látszik vannak olyanok, melyek magasabbra is megnőnek, mert találtam olyan példányt, amely 4-5 m magas fává nőtt. Gyönyörűen díszelegnek rajta a piros bogyók.

Hajtásai kopaszok, szürke kérgűek. Levelei kicsik, kerekded vagy tojásdad alakúak, ék alakú vagy gyengén szíves vállal. A levelek korán fakadnak, ősszel sárgára színeződnek. A levélnyél feleolyan hosszú, mint a lemez, és hosszú mirigyszőröktől pillás.

Virágai zöldessárgák, nem feltűnőek, hosszú fürtökbe rendeződnek, részben egyivarúak, kétlakiak. Ilyenkor a porzós virágzat 10-30, a termős virágzat 2-5 virágból áll.

A csésze kehely alakú, kopasz, szétálló, tompa cimpákkal. A szirmok sárgásak, rövidebbek a csészeleveleknél. Bogyója gömbölyded, skarlátpiros, kesernyés ízű. Április-májusban virágzik.

A havasi ribiszke viszonylag érzéketlen a légszennyezésre, ezért északabbra az iparvidékeken szívesen használják sövényként. Erre a célra számos különböző lombszínű, az embermagasságnál alacsonyabb fajtát válogattak ki. A kereskedelem Aureum néven ajánlja a sárga lombú fajtát, a sűrű növésű és törpe fajnak a neve Pumilum. 

Kapcsolódó cikk: Petrezselyem, aminek vad változata mérgező
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!