szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Házi energia mindenkinek

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 18.


Azok, akik környezettudatosan szeretnének élni, nagy dilemmával kell, hogy szembesüljenek, ahhoz ugyanis, hogy beszerezzünk és beépíttessünk egy-egy ilyen rendszert, bizony nem kevés anyagi ráfordításra lesz szükségünk.

Házi energia mindenkinek

Ez még akkor is megterhelő, ha történetesen sikerül megszereznünk egy pályázat útján az összeg egy részét. Hiszen ebben az esetben is nekünk kell kifizetni mindent, és csak később kapjuk vissza a pénz egy részét. Tehát sokan sajnos egész egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan megoldásokkal éljenek, amikkel csökkenthetnék a kiadásaikat.

 

Szerencsére az ilyen emberek között is akadnak olyanok, akik ezt nem hagyják annyiban, és elkészítik a saját eszközeiket ahhoz, hogy alternatív energiához jussanak. A legszebb a dologban, hogy ezt ráadásul úgy teszik, hogy lépésről lépésre végigvezetik az olvasókat is a folyamaton, így egy kis ügységgel, és némi idő-ráfordítással mindenki elkészítheti maga is a szerkezetet.

 

Sörkollektor

 

A média is felkapta azt az ötletet, ami sörkollektor néven vált ismertté. Igazán nem kell hozzá sok minden, csupán néhány cső, egy kis faanyag, és persze sörös dobozok. Ebben az esetben ezeknek a hulladékoknak azt a tulajdonságát használják ki, hogy jól tartják a hőt, és az nem is árt nekik. A folyamat könnyen lekövethető, bárki rálelhet az interneten. Attól sem kell félni, hogy csúnya lesz, hiszen feketére kell festeni, így nem sokban különbözik majd a bolti verziótól. Arra azonban ne számítsunk, hogy a teljes fűtésigényünket ki tudja elégíteni, ehhez ugyanis elég sok sörre lenne szükségünk. De arra tökéletesen alkalmas, hogy rásegítsen a rendszerre, ezzel pedig sok ezer forintos spóroljon a tulajdonosnak.

 

Petkollektor

 

Nagyon hasonló elven működik a pet palackokból létrehozott vízmelegítő is. Ebben az esetben akkor is meg tudjuk építeni a szerkezetet, ha nem rajongunk a sörért. Mindenféle, vastagabb anyagú palack tökéletesen megfelel a feladatra. Itt is kelleni fog még néhány alkatrész, de az egészet beszerezhetjük néhány 10 ezer forintból. Ez elsőre lehet, hogy soknak hangzik, de jóval olcsóbb, mint egy 2 milliós kollektor, és a kiadást részletekre is bonthatjuk. Hatásfoka is hasonló a sörös verzióéhoz, rásegítésnek ez is tökéletes.

 

Komposztkollektor

 

Ez a megoldás egy kicsit különbözik az előzőektől. Itt ugyanis nem a nap melengető sugaraira bízzák a hő termelését, hanem a háztartási szerves hulladékokra. Azt sokan tudják, hogy ha komposztálnak, akkor azzal nagyon jó minőségű virágföldhöz juthatnak. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy miközben a kidobott növények és egyéb szerves hulladékok átalakulnak, hő is termelődik. Méghozzá nem is elhanyagolható mértékben, mivel ha nem dobálunk mindent a komposztra, hanem csak azt, ami valóban oda való, akkor ez a hőfok akár 60°C is lehet. Ezt úgy tudjuk kihasználni, ha a kupacba egy csőkígyót rejtünk, ami a hőt a lakásba szállítja. Tökéletesen megújuló, hiszen amikor szétszedjük, akkor a növényeket támogatja a fekete föld, és egész nyáron pakolhatjuk rá az új alapanyagokat.

 

Szélkerék

 

Még áramot is elő tudunk állítani házilag, igaz, ezt már egy kicsit bonyolultabb. Persze nem annyira, hogy ne lehetne elkészíteni, hiszen ennek a leírásai is megtalálható a neten. A megtermelt áram tárolását is meg lehet oldani, persze nem a végtelenségig, de azért ez is nagy segítséget jelenthet. Sőt, ha összefogunk 1-2 szomszéddal, akkor sokkal nagyobb teljesítményű szélkereket is összeállíthatunk, ami több háztartásnak is segítséget jelenthet.
 

Kapcsolóó cikk:

Így készíts olcsón mosogatógép tablettát és fogkrémet!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia