szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Helytakarékos konyhakertek

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 27.


Sokszor előfordul, hogy kertünkben egyszerűen nincs elég hely a veteményes számára, vagy éppen egyáltalán nincs is kertünk, melyben a zöldségeket megtermelhetnénk. Azonban, ha kreatívak vagyunk, ez igazán nem jelenthet akadályt a számunkra. Gondoljuk csak végig, milyen technikákkal nyerhetnénk egy kis plusz teret a zsebkendőnyi földön, vagy éppen az erkélyen.

Helytakarékos konyhakertek

Lépcsőzetesen

 

Képzeljünk el egy lépcső és létra keverékéből létrejött szintáthidaló alkalmatosságot. A fokok ugyan szélesek, de enyhén egymás alá vannak csúsztatva. Ez a megoldás tökéletes alkalmazható a veteményesre is. Természetesen ekkor a zöldségeknek maximum egy része kerül a földbe, a többit (erkély esetében az összeset) cserepekben és ládákban leszünk kénytelenek elhelyezni. Ez szerencsére a legtöbb növénynek egyáltalán nem jelent gondot, így nyugodtan megtehetjük. Alakítsunk ki egy olyan elrendezést, mely megfelel a lépcsős kritériumoknak. Legegyszerűbb esetben szükségünk lesz 2-3 lécre fokonként és támasztékra, például téglára vagy nagyobb kövekre. Ezen már gond nélkül elhelyezhetjük a ládáinkat és a növényeink növekedésnek indulhatnak.

 

Fel a falra

 

Az erkélyen is remekül alkalmazható az az elképzelés, hogy a falat is használjuk fel az ültetés során. Ez kétféleképpen történhet. Az első variáció, hogy a felületen adott helyeken cserepeket vagy ládákat erősítünk fel. Itt nem árt figyelembe venni a fal, vagy éppen a kerítés teherbírását, nehogy azután a gyönyörű paradicsomaink lebontsák a szerkezetet a súlyukkal. Arra is ügyeljünk, hogy kellő távolságot tartsunk a cserepek között, hogy biztosítani tudjuk számukra a megfelelő helyet a zavartalan növekedéshez. A falra szerelt kert mellett a másik lehetőség jóval egyszerűbb. Ebben az esetben csupán arról van szó, hogy az olyan futó zöldségeket, mint a bab, nem kell külön támasztékkal ellátnunk. Erre a célra tökéletesen megfelel a sík felület, ha néhány szöggel elősegítjük a kapaszkodó növény útját.

 

Torony

 

Talán a leghelytakarékosabb, ha egy tornyot készítünk a kertben vagy erkélyen. Ehhez szükségünk lesz egy talapzatra, ami készülhet fából, de a kertben ezt el is lehet hagyni. Ezenkívül kelleni fog néhány zsalukő, melyeknek üregét egyik oldalról le kell zárnunk. Ezt megtehetjük akár fém lapokkal is, nem kell rögzíteni, hiszen a kövek súlya a helyén fogja tartani. Ezután virágszirom alakzatban kezdjük el kirakni a köveket, úgy, hogy csak minden második szirom helyére kerüljön belőlük. A következő emeletnél ugyanígy járjunk el, csak eggyel csúsztassuk a kimaradó részeket, majd ezt ismételjük, a kívánt magasság eléréséig. A kövek hátsó fele, mely egymásra nehezedik, biztosítja a tartást, de ha aggódunk a stabilitása miatt, akkor a lukaknál beszúrt néhány fémszállal meg tudjuk erősíteni az építményt. A következő lépés, hogy a szabadon álló üregeket megtöltjük földel, és elültetjük a zöldségpalántákat. Ezután már semmi egyéb dolgunk nincs, mint az apró „élelemtorony” bő termésére várni.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia