szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Heti kedvenc: a piros és a nagylevelű

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 26.


A madárbirs e két változata  számára egész állatsereg áll rendelkezésére. A darazsak, varjak és szarkák aktívan hozzájárulnak az elterjedésükhöz.

Heti kedvenc: a piros és a nagylevelű

Piros madárbirs

Csaknem egész Európában előfordul, az Ibériai-félszigettől északra Angliáig és Dél-Skandináviáig terjed, keletre a Balkánon át Krímig és a Kaukázusig. Nálunk a Dunántúli-középhegységben a Ság hegyen és a Kőszegi-hegységben fordul elő. Az Északi-középhegységben a fekete termésű fekete madárbirs helyettesíti. Gyakoribb nála a bíbor-lila termésű, bennszülött pannon madárbirs.

Termőhelye a törmeléklejtők, sziklák, sziklaerdők, ritkás cserjések. Az Alpokban 2400 m-ig, főleg mészkőhegységek meleg, száraz szikláin, ritkábban őskőzeten is.

A madárbirs dúsan elágazó 1-2 m magas törpecserje, felálló vagy ritkábban heverő és szétterülő, barnásvörös, fiatalon sárgászöld nemezes-molyhos ágakkal. Levelei széles-elliptikusak vagy kerek-tojásdadok, a lemez felül sötétzöld és kopasz, alul a szélén szürkén nemezes, kiemelkedő erezettel.

Április-májusban virágzik, a virágok fehérek vagy pirosak, 2-4 virágú visszahajló bogernyőben állnak. A kocsány 3-8 mm hosszú, lazán molyhos. A csésze kopasz, a szirmok kör alakúak, a csészelevelekkel egyenlő hosszúak. Az áltermés gömbölyded, kopasz, skarlát vagy bíborpiros, 2 magvú.

A piros madárbirs virágait leginkább a darazsak porozzák be, gyümölcsét főleg a szarkák és a varjak terjesztik.

Nagylevelű madárbirs

Termőhelye a napos, sziklás meredek lejtők, szakadékok egészen a havasi régióig, többnyire meszes kőzeten, homokkövön és grániton is megtaláljuk.

Elterjedési területe Dél és DK-Európa hegyvidékein, Észak-Spanyolországtól, Dél-Franciaországon és az Alpokon át Közép-Itáliáig és a Balkánon, nálunk Visegrádtól Keszthelyig.

A madárbirs kb. 2 m magas, felálló, ágas cserje. Hajtásai kezdetben sárgászöldek, molyhosak, később kérgük sima, sötétbarna. Levelei kerek-tojásdad, rövid nyelűek, ép szélűek. A lemez felül fiatalon fehér, molyhos, később lekopaszodó, sötétzöld, alul és az élen zöldesszürkén molyhos.

Virágai fehérek vagy rózsaszínűek, április-májusban virágzik, felálló vagy lehajló sátorvirágzatban állnak, kocsányuk szőrös. A vacokkehely és a csésze szürke molyhos. Kerekded áltermése vérpiros színű, felálló és vastagon gyapjas-molyhos.

A piros madárbirssel alkotott hibridje a Cotoneaster intermedia. Szép színes terméséért és szőnyegszerűen kúszó termetéért több himalájai és kínai fajt termesztenek sziklakertben, mint a legyező madárbirset, a keserű madárbirset és a szőnyeg madárbirset. 

Kapcsolódó cikk: Az ég felé törő sóskafa
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!