szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hihetetlen, de ezek is rózsafélék!

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 15.


Első látásra nem mondanánk, hogy a rózsafélék családjába tartozó növényekkel van dolgunk.  S ez nem az egyetlen érdekesség velük kapcsolatban.

Hihetetlen, de ezek is rózsafélék!

Cseresznyeszilva

Balkántól a Kaukázusig honos, elvadulva gyakori a Déli-Alpokban, Dél-Tirolban és Tessinben. Termőhelye a rézsük, bozótosok és erdőszélek. Részben elvadulva a karszthegységekben, parkokban és kertekben ültetik, nálunk is termesztik.

Keleti vad formája, melyet paradicsomszilvának is neveznek, nagyon korán eljutott Arábián át Görögországba. Feltehetően a mirabolán is a cseresznyeszilvától származtatható. A kertekben sok helyen Perzsiából származó, lilásbarna levelű változat látható.

Terebélyes cserje vagy laza koronájú fa, fényes zöld, csak kezdetben szőrös ágakkal rendelkezik. Olykor tövises és a kökényhez hasonló. Levelei elliptikusak vagy hosszúkás-tojásdadok, a lemez felül kopasz és fényes sötétzöld, alul világosabb és fénytelen, a levélnyél vöröses-zöld.

A május-júniusban virágzó virágai fehérek, többnyire egyesével a rövidhajtásokon állnak, a kocsányok kissé szőrösek. A termése gömbölyű, zöld, később piros vagy sárga, kb. 3-5 tagú csoportokban állnak, a magja a terméshústól könnyel elválik.

Sajmeggy, törökmeggy

Mészkedvelő rózsaféle, termőhelye a világos tölgyesek és erdei fenyvesek, száraz cserjések, bokorerdők, sziklafalak és törmeléklejtők. Síkvidéktől kb. 1500 m-ig.

Elterjedési területe Dél és Közép-Európa. Az Ibériai félszigettől az Alpok térségén át keletre a Kárpátokig, északon Belgiumig és Dél-Németországig, délen Görögországig és Szicíliáig.

Erősen elágazó, terebélyes bokor vagy ritkábban akár 10 m magasra megnövő fa, hosszában hasadozó barna kéreggel. Fiatal ágai kezdetben mirigyes-ragacsosak, finom szőrökkel. A rügyek szőrösek, tojásdadok. Levelei széles-oválistól a tojásdadig változó. A lemez felül fényes, alul ritkásan szőrös. Áprilistól május végéig virágzik, a virágszirmok fehérek, kellemes illatúak, a lomblevelekkel együtt fakadnak.

Csontár termései kerekded-tojásdadok, feketék, fényesek, keserűek és nem lédúsak.

Kapcsolódó cikk: Szeder, télen se feledjük!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia