szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hihetetlen, de ezek is rózsafélék!

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 15.


Első látásra nem mondanánk, hogy a rózsafélék családjába tartozó növényekkel van dolgunk.  S ez nem az egyetlen érdekesség velük kapcsolatban.

Hihetetlen, de ezek is rózsafélék!

Cseresznyeszilva

Balkántól a Kaukázusig honos, elvadulva gyakori a Déli-Alpokban, Dél-Tirolban és Tessinben. Termőhelye a rézsük, bozótosok és erdőszélek. Részben elvadulva a karszthegységekben, parkokban és kertekben ültetik, nálunk is termesztik.

Keleti vad formája, melyet paradicsomszilvának is neveznek, nagyon korán eljutott Arábián át Görögországba. Feltehetően a mirabolán is a cseresznyeszilvától származtatható. A kertekben sok helyen Perzsiából származó, lilásbarna levelű változat látható.

Terebélyes cserje vagy laza koronájú fa, fényes zöld, csak kezdetben szőrös ágakkal rendelkezik. Olykor tövises és a kökényhez hasonló. Levelei elliptikusak vagy hosszúkás-tojásdadok, a lemez felül kopasz és fényes sötétzöld, alul világosabb és fénytelen, a levélnyél vöröses-zöld.

A május-júniusban virágzó virágai fehérek, többnyire egyesével a rövidhajtásokon állnak, a kocsányok kissé szőrösek. A termése gömbölyű, zöld, később piros vagy sárga, kb. 3-5 tagú csoportokban állnak, a magja a terméshústól könnyel elválik.

Sajmeggy, törökmeggy

Mészkedvelő rózsaféle, termőhelye a világos tölgyesek és erdei fenyvesek, száraz cserjések, bokorerdők, sziklafalak és törmeléklejtők. Síkvidéktől kb. 1500 m-ig.

Elterjedési területe Dél és Közép-Európa. Az Ibériai félszigettől az Alpok térségén át keletre a Kárpátokig, északon Belgiumig és Dél-Németországig, délen Görögországig és Szicíliáig.

Erősen elágazó, terebélyes bokor vagy ritkábban akár 10 m magasra megnövő fa, hosszában hasadozó barna kéreggel. Fiatal ágai kezdetben mirigyes-ragacsosak, finom szőrökkel. A rügyek szőrösek, tojásdadok. Levelei széles-oválistól a tojásdadig változó. A lemez felül fényes, alul ritkásan szőrös. Áprilistól május végéig virágzik, a virágszirmok fehérek, kellemes illatúak, a lomblevelekkel együtt fakadnak.

Csontár termései kerekded-tojásdadok, feketék, fényesek, keserűek és nem lédúsak.

Kapcsolódó cikk: Szeder, télen se feledjük!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia