szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hihetetlen mi mindentől kell védeni a dísznövényeket!

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 03.


Ettől a 18 élőlénytől kell megvédenünk dísznövényeinket ahhoz, hogy folyamatosan csodás színekben pompázhassanak.

Hihetetlen mi mindentől kell védeni a dísznövényeket!

Ezek a kártevők legyengítik a növényeket. A kártétel miatt a fejlődés lelassul, egyes növénye részek vagy az egész növény torzul. A szívó kártevők terjesztik a különféle betegségeket is (pl. baktériumok, vírusok).

A szívó kártevőkhöz tartoznak a következő kártevők:

Levéltetvek

Ezek a kártevők 1-2 mm nagyságú, szürke, fekete, sárga, fehér, zöld színű, kolóniában élő rovarok. Általában a fiatal hajtások csúcsán vagy a levél hátoldalán növényi nedveket szívogatnak. Az ürülékétől ragacsos, fényes lesz a növény. Ez az ürülék a hangyák kedvenc tápláléka, gyakran szaporodnak el rajta a különféle penészgombák.
Kevés kártevő esetén erős vízsugárral mossuk le, vagy puha ruhával töröljük le. Készíthetünk házilag káliszappanoldatot, vagy főzhetünk csalánlevelet, de erős fertőzés esetén csak vegyszeres permetezés segíthet.

Atkák

Hosszabb ideig tartó, egyenletes meleg, száraz időjárás esetén szaporodnak el. A kártevők apró, sárga, piros, zöld vagy fekete színű, pókszerű rovarok, gyakran csak nagyítóval láthatóak. A hajtáscsúcson vagy a levelek hátoldalán szívogatnak, melynek következtében a levelek torzulnak, elsárgulnak és lehullanak. Jellegzetes tünet a pókhálószerű szövedék a fiatal részeken.
Enyhe télben nagy számban telelhetnek át a kártevők, ezért kora tavasszal, metszés után lemosó permetezés szükséges. Száraz, meleg időjárás esetén öntözzük, zuhanyoztassuk gyakran a növényeket.

Tajtékos kabóca

A kifejlett rovar rózsaszínű, a kártevők jelenlétét a száron található habos, ragacsos anyag teszi bizonyossá. Ebben a védőburokban fejlődnek ki a rovar lárvái, a növény nedveit szívogatva táplálkoznak. Gyakran rakja petéit a margarétára, lángvirágra.

Pajzstetvek

A gyakran mozdulatlan kártevő kerekded, zöldes-sárgás barna pajzs alatt szívogatja a növény nedveit. Újabban megfigyelhető változat a viaszos pajzstetű, amely vattaszerű bevonata alatt elrejtőzve még a vegyszeres védekezést is megnehezíti. A leveleket és a növény szárát károsítják. Erős fertőzés esetén a növény fényessé, ragacsossá válik, melyen a penészgombák szaporodhatnak el. Ha kevés van a növényen, lekaparhatjuk, ezután káliszappanos oldattal alaposan permetezzünk. Erős fertőzöttség esetén permetezéssel védekezzünk.

Üvegházi molytetű – Tripsz

1-2 mm nagyságú fehér színű rovarok. Ha megmozdítják a fertőzött növényt, a molytetvek felröppennek, és egy közeli helyre rejtőznek el. Általában a levél hátoldalát szívják, a levelek megsárgulnak és lehullanak. Gyenge fertőzés esetén csalánfőzettel vagy káliszappanos oldattal permetezzünk. Tömeges elszaporodás esetén rovarölő-szert alkalmazzunk.

Rügypoloska

Zöld színű rovar, legkomolyabb kártételét a dáliákon tapasztalhatjuk. A nedvszívó poloskák jelenlétéről a ráncos, torz levelek, elszáradt bimbók vagy a féloldalasan kinyílt virágok tanúskodnak. Rovar-ölőszerrel védekezzünk.

Rágó kártevők:

Hernyók

Különféle fajok hernyói számára jelentenek táplálékot a virágágyi dísznövények. Egyes fajok megrágják a szárakat és a leveleket, mások a leveleket összesodorva bebábozódnak a dísznövényeken. Kis egyedszám esetén szedjük le a hernyókat, nagy kártétel esetén felszívódó rovarölő szerrel permetezzünk.

Gyökérrágó féreg, lárvák és hernyók

Ide tartozik a gyökérrágó lepke hernyója, bagolypille hernyója, vincellérbogár lárvája, drótféreg, cserebogárpajor.
A fenti kártevők ellen a talajba bedolgozott talajfertőtlenítő rovarirtó szereket alkalmazzunk.

Földibolha

Talajban élő, néhány mm nagyságú, fekete színű ugró rovar. Leggyakrabban a fiatal keresztes virágú növényeket károsítja. A növény levelein, szárán okoznak sérülést a rágásukkal, aminek következtében a növények gyakran elpusztulnak. A levelek levelén megjelenő lyukak észrevétele után rovarölő szerrel védekezzünk.

Gyászszúnyogok

Az apró fekete rovarok ártalmatlanok, de a lárvák a fiatal palánták gyökereit rágva, jelentős károkat okozhatnak. Mérsékelt, de elégséges öntözés beállításával, rovarölő-szerekkel védekezhetünk ellene.

Fülbemászó

Éjjeli kártevők, napközben elrejtőznek a talajban, vagy más árnyékos helyeken. Gyakran a virágokat károsítják, elrágják a sziromleveleket. A rézvirág, dália, margitvirág, viola károsodik tőle rendszeresen. Védekezésképpen szedjük össze a rovarokat, de ha túlzott mértékben szaporodtak el, rovarölő-szert alkalmazzunk.

Aknázó-légy

Az apró lárvák károsítanak, kirágják a levél szöveteit. A rágott részek kezdetben fehér színűek, később megbarnulnak. Nagy egyedszám esetén a növények elpusztulhatnak. Felszívódó rovarölő-szerrel védekezzünk.

Vincellérbogár

A szürkésfekete, éjjel aktív kártevő a leveleket rágja. A lárva a talajban él, és a gyökereket pusztítja. Éjjel, lámpa fényénél összegyűjthetjük az egyedeket, vagy rovarölő permetszerrel irthatjuk. A lárvákat parazita fonalférgek telepítésével hatékonyan elpusztíthatjuk.

Csigák

A meztelen és a házas csigák a növény zöld részeivel táplálkoznak. A kisebb, fiatal növényeket teljesen lerághatja. Kártételét a leveleken rágott lyukak, és a fénylő nyálkás bevonat jelzi. Jelenléte a sűrű ültetésű, nyirkos, árnyékos, párás, vizes helyeken gyakori. Irtásra csigaölő-szereket alkalmazzunk.

Ászkarákok

A kert hűvösebb részén, nyirkos helyen gyakran találunk a téglák, rönkök alatt apró, szürke tojásdad páncél alakú, lapos rovarokat. Ha napközben megzavarjuk, a fény elől azonnal elbújik. Éjszakai kártevők, számtalan virágos kerti növény zöld részeit rágják. Éjszakai permetezéssel védekezhetünk.

Emlősállatok, mint kártevők

Kutya, házimacska

A fiatal állatok játék közben nagy felfordulást tudnak csinálni az ágyásokban. A kutya eláshatja a fölös táplálékot, majd alkalmas időben előszedi, miáltal károsítja a növényeket. A macska pedig gondosan eltakarja az ürülékét, miközben kárt tesz az elvetett magvakban és a palántákban. Újabban már megvásárolhatók a kutya és macskariasztók. A cicák nagy felfedezők, mindig a legjobban művelt, rendszeresen gondozott ágyásokat választja.

Vakond

Száraz időszakban a rendszeresen öntözött pázsitban vagy a virágágyásokban az elszaporodó rovarok után kutatva nagy kárt tud okozni, a gyökerek károsításával. Az állatot ne pusztítsuk el. Elemmel működő elektromos vakond-riasztó készülékkel távol tarthatjuk az ágyásoktól.

Kapcsolódó cikk: Ilyen ágyást minden dísznövénynek!
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!