Hogy jöttek össze? Borsmenta és cukkini
Sulyok Józsefné, 2014. márc. 14.
Tudja mi is az a gyökérgát és a kukurbitacin? S azt tudta, hogy a tök szívesen kereszteződik?

A keserű cukkinit jobb eldobni
Ha a cukkini keserű, a gyümölcsöt dobjuk a komposztba, ugyanis a keserű ízért felelős kukurbitacin mérgező. Elkészítés előtt kóstoljuk meg a nyers gyümölcsöt. A keserű részeket vágjuk ki, vagy ha csak kicsit keserű, akkor használjuk például levesbe.
A tök szívesen kereszteződik. A cukkini és a tök kerti fajtáinál tulajdonképpen már régen kiküszöbölték az egészségre káros anyagot. A szárazság vagy a tápanyaghiány okozta stressz hatására azonban mégis képződhet a keserű anyag a gyümölcsben. A vad fajok, vagyis a nemesítéssel kevésbé vagy egyáltalán nem módosított dísztökök gyümölcsében megtalálható a kukurbitacin, ami természetes védelmet nyújt a növényevők ellen. Ha két tökfajt egyidejűleg ültetjük ugyanabba az ágyásba, vagy a szomszéd kertben dísztők nő, nagy a veszélye annak, hogy a vad rokonság kereszteződik a kultúr fajtával.
Ilyen esetben ne gyűjtsünk saját magot, hanem minden évben vásároljunk új vetőmagot.
A borsmentának gyökérgát kell
A kicsi fűszernövényes ágyásban az elburjánzó borsmenta elnyomja a többi növényt, és nyúlványával behatol azok gyökérzete közé. Ez megelőzhető egy rizómagát segítségével.
Távolítsuk el egy nagy műanyag virágcserép alját. Az edényt süllyesszük az ágyásba úgy, hogy a pereme pontosan a földfelszín fölött legyen. Töltsünk bele laza kerti földet, és helyezzük bele a növényt. Töltsük fel földdel, jól nyomkodjuk meg és öntözzük be. Fontos, hogy a növényt minden évben ássuk ki, a gyökérlabdát osszuk szét, és ültessük el más helyre.
Kapcsolódó cikk:
A katángból lett cikória villantása
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.április 24., vasárnap / 08:22