szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogy ne fusson ki a tej!

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 13.


Első hallásra egyszerű mutatványnak tűnik a tej forralása. De a gyakorlat azt mutatja, hogy sok bosszúságot is okozhat, ha a figyelmünk csak egy kicsit is lankad.

Hogy ne fusson ki a tej!

A tej forralása előtt az edényt először öblítsük ki hideg vízzel, mert így nem ég le.
 

Ha tejet forralunk, kenjük körül a lábas peremét kevés vajjal, így a tej nem fut ki.


Ha egy kissé savanykás tejet vásárolunk, tegyünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát, és azonnal forraljuk fel.


Nem savanyodik meg, és nem fut össze a tej, ha forralás előtt literenként egy kávéskanál cukrot teszünk bele.


A tejen forralás után sem képződik hártya, ha a nyers tejbe egy kevés cukrot teszünk, és állandóan keverve forraljuk fel, azután hideg vízre állítva addig keverjük, amíg kihűl.


A tejet forralás után csak akkor szabad lefedni, ha már egészen kihűlt.


A savanyú tejet tésztába, kalácsba még felhasználhatjuk.


Hamarabb megalszik a tej, ha egy kanál tejfölt teszünk bele.


Joghurtot legegyszerűbben úgy készíthetünk, hogy a tejet felforraljuk, majd langyosra hűtjük, állandó keverés közben 1-2 kanál joghurtot teszünk bele, és 2-3 óra hosszat egyenletes meleg helyen állni hagyjuk. Ne legyen túl meleg, mert a joghurt savanyú lesz. Jól lehűtjük, és fogyasztás előtt simára keverjük.


A tej és a tejes ételek érzékenyek minden szagra. Ezért tejforraláshoz, tejbedara, tejberizs, madártej készítéséhez csak olyan lábast használjunk, amiben más ételt nem főzzünk.

  

Kapcsolódó cikk:

Mit tegyünk, hogy jobban puhuljon a hús?

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!