szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan építsünk szép sziklakertet?

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 30.


Mi magunk is megépíthetjük, ha ismerjük a titkait. A sziklakertünk mindig látható, napos helyen legyen, és minél távolabb legyen hozzá bármilyen fa is. Ahol magas a talajvíz, ott nem érzik jól magukat az idevaló növények, de ezen drénezéssel segíthetünk, amikor vastagabb murvaréteget vagy kavicsot helyezünk a kert alá. 

Hogyan építsünk szép sziklakertet?

A szeles, huzatos területet is kerüljük, éppen ezért két ház közé nem szabad sziklakert építeni. A növények a déli fekvésű, lejtős területen érzik jól magukat.
Ha mégis árnyékos helyre tervezzük a kertet, akkor árnyéktűrő növényeket ültessünk bele.

A sziklakert vázához választhatunk vulkanikus kőzeteket, pl. a gránit, bazalt vagy az andezit, de szóba jöhetnek az üledékes kőzetek, mint pl. a dolomit vagy a mészkő. Legkönnyebben a dolomithoz és a mészkőhöz juthatunk hozzá. De ne ijedjünk meg a sötét kövektől sem, azokból is szépen lehet építkezni. Arra törekedjünk, hogy egyféle anyagból építsük fel az egészet, mert így természetesebb hatást érünk el. Szépek erre a célra a vízmosta, nagy kövek, ezek mutatósabbak, mint a frissen bányászott kövek.

Sziklakibúvásokat kialakíthatunk sík és lejtős területen is. Lejtős terepen egyszerű a dolgunk, a sziklából úgy kell megépítenünk a sziklakert, mintha egy hegységet elöntött volna a föld, és csak a csúcsuk látszanának ki. Imitálhatunk hasadékokkal átszőtt, lepusztult sziklafelszíneket is. Ilyenkor laposabb, nagyobb sziklákat illesszünk szorosan egymás mellé, és csak néhány centis rést hagyjunk közöttük, amiket növényekkel beültetünk.
Ha a területünk lejtős, akkor kialakíthatunk egy látványos, lépcsőzetes sziklakertet, ahol az egyes teraszok sok helyet biztosítanak a növényeink számára.

A sziklakertet a sziklákból és a laza talajkeverékből együtt állítsuk össze. A sziklák adják az alapot, melyek közeit a talajkeverékkel töltsük fel, és azt jól nyomkodjuk be a kövek közé.

Ne emeljünk földkupacot, amelyet teletűzdelünk apróbb kövekkel, mert az hamar megsüllyed. Arra figyeljünk, hogy a kő domináljon és ne a növény. A legkedvezőbb arány, ha a felület egyharmadát borítja növény, a többi részt a sziklák és murva.

A növények kiválasztásánál fontos szempont, hogy egyik se nőjön nagyra. Jól mutatnak a törpecserjék, a mini tűlevelű örökzöldek, a törpe virágú évelők vagy az egynyáriak is. Figyeljünk a formára, minél változatosabb, annál szebb. Lehet köztük eltérő, oszlopos vagy gömb alakú. A színek hangulatosabbá teszik, tegyünk bele egy-két tarka levelű növényt is.

A növényeket betelepíthetjük építés közben vagy a sziklakert építésének befejeztével, de várhatunk egy pár hetet, hogy a föld leülepedjen. A sziklahasadékokat beültetését célszerű az építéssel egy időben elvégezni, a kész résbe nehezebb a növény bepréselni. Figyeljünk oda, hogy a növények gyökereit ne sértsük meg, és ne ültessünk túl sűrűn. Tartsuk szem előtt a beültetendő növények kifejlett méretét. Ültetés után minél hamarabb alaposan öntözzük be a növényeket.

Úgy válogassuk össze a növényeket, hogy fele-fele arányban legyenek a nyári virágok és az örökzöldek. Így minden évszakban mutatós lesz az sziklakertünk. 

Kapcsolódó cikk: Kis kert - nagy lehetőség
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia