Hogyan készül a házi fűszerpaprika?
Szépzöld, 2014. okt. 25.
Reznek Irénke leírása
Háziasszonyként egyik hobbim a kiskertemben történő növénytermesztés. Szeretném önöket beavatni a házi fűszerpaprika készítésének rejtelmeibe.

A kalocsai és szegedi édes fűszerpaprika magot március elején balkonládába ültettem. A magokat kettesével, 2 cm mélyre, tápanyag dús, laza talajba ültettem, egymástól kb. 4 cm távolságra.
A balkonládákat legalább kétnaponta a fény felé fordítottam. A föld tetejét pedig megpermeteztem vízzel. Erre azért volt szükség, mert nem szerettem volna, hogy a magok kiszáradjanak, mivel az ablakpárkányon nevelgettem őket.
Április hónapban, amikor már a nappali hőmérséklet 10 fok felé emelkedett kitettem a napra, s éjszakára hoztam csak be a melegebb hőmérsékletre.
Elérkezett a május, a kiültetés ideje. Sortávolság 70 cm tőtávolság pedig 30 cm volt. A töveket kettesével tápanyagban gazdag talajba ültettem.
Öntöztem, kapáltam, műtrágyáztam, lombtrágyáztam, de csak július végéig, az érésig, pirosodásig!
Augusztustól szeptemberig a bepirosodott terméseket leszedtem és megmostam.
Ezt követően műanyag rafiára felfűztem. Majd napos esőmentes helyen kb. egy hónapig felfüggesztve szárítottam. Nagyon szép látvány volt!
A végeredmény: 28 db füzér paprika volt, amely 19 kg-ot nyomott. Mindezt 4 tasak magból, melynek az ára 340 Ft volt, sikerült előállítani.
A teljes száradás után (lehet gyorsítani a száradást a sütőben vagy radiátoron) pedig a zöld szárat eltávolítva, le kell darálni a paprikát. Ehhez a feladathoz elegendő egy konyhai robotgép is, nem kell komoly darálóra gondolnunk.
Jelenleg ez előtt a munkafázis előtt állok, s kicsit sajnálom is, hogy lassan véget ér ez a több hónapig tartó foglalatoskodás.
Tipp! A végső száradást - darálás előtt - tovább gyorsíthatjuk, ha összevágjuk a paprikát.
Kapcsolódó cikk: Fűszerek története
Facebook Twitter GoogleStartlap
Hozzászólások (7)
Kedves István,
A paprika ledarálására a következő lehetőségek
kínálkoznak:
Fittz nill típusú kalapácsos daráló, nagy mennyiség 1
mázsa esetén
Kis teljesítményű háztáji terménydaráló először
nagyobb, majd kisebb lyukú betéten átengedve, 10 kg lehet vele darálni egy
alkalommal
Kisipari előállítású házilag gyártott speciális
paprikadaráló, 50 kg alkalom
Konyhai robotgép daráló része, 1 kg alkalmanként
A robotgéppel egy hajszállal nagyobb lesz, mint a
bolti paprika, de ez a használatot nem befolyásolja.
Üdvözlettel,
Irénke
Egy több tíz éve bevált paprikadaráló házi használatra a következő: egy ügyes kezű esztergával rendelkező ismerős,egy elavultnak itélt-megunt működő motorú porszívó vagy flex(gyors daraboló másnéven sarokcsiszoló), kb 2x 15 cm hosszú 14-16cm átmérőjű vastagfalú (minimum 5mm) műanyag cső, 13,5 - 15,5 cm hosszú 1,5 - 2mm vastag 15-20mm széles acéllap NEM FŰRÉSZLAP!!!, némi vastagabb műanyaglap-textilbakelit vagy rétegeltlemez és egy megfelelő nyomógomb pár csavar és szabadidő. Az anyag költség hanyagolható a mestert meg őrölt paprikával is fizethetjük. Nagyon finomra tudjuk vele őrőlni, egszerre sokat nem lehet bele rakni de házi szükségleteknek tökéletes, saját motorhűtéssel ellátva örökös darab. Őszig még elkészülhet. Kellemes főzőcskézést a saját előállítású őrőltpaprikával és jó étvágyat. Ha valakit érdekel esetleg fotókat rajzokat tudok küldeni.