szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan neveljünk tökéletes tulipánt?

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 15.


Ismerjük és szeretjük a tavasz egyik hírnökét, de ültetéséről, gondozásáról mégsem tudunk eleget. Kis gondoskodással a tulipán hosszú éveken át pompázik. A tulipán az ébredő természet egyik legszebb kincse. Nem véletlenül lett milliók kedvence, a nőiesség szimbóluma, a szerelem virága.

Hogyan neveljünk tökéletes tulipánt?

Már ősszel gondoljunk rá


Bár az üzleteket tavasszal elárasztják a nyílás előtt álló tulipánhagymás kosárkák, az ültetés mégsem erre az időszakra, hanem októberre esik. Homokos vagy laza talajban ágyazzunk a hagymáknak, mehet alájuk szerves trágya, talajjavító komposzt vagy tőzeg. Virágoztatásra 8-10 cm körméretű hagymák a legalkalmasabbak. A hagymákat egymástól 15-20 cm távolságra és 8-10 cm mélyre ültessük. Lehetőleg ne egyesével, hanem csoportban, színek szerint rendezve rakjuk le őket, így mutatnak a legszebben. Tavasszal nem kell öntözni, a tulipán beéri a csapadékkal.


Milyet válasszunk?


A tulipán hihetetlen változatos színekben és számos változatban ismert. Az igazi gyűjtők vadásznak a különlegességekre. Kedveltek a rojtos szélű, a liliomvirágú, a citromos és a többszínű változatok. Már a feketébe hajló mély-lila tulipán hagymáit is megvásárolhatjuk, akár a diszkontáruházakban is. A ritkaságok ára borsosabb, de nem kényesebbek az alaptípusoknál. Bánjunk velük bátran úgy, ahogy megszoktuk.


Virágzásuk ideje alapján a tulipánok három nagy csoportba oszthatók: egyszerű és telt virágú korai tulipánok, tavasz közepén virágzó fajták, késői fajták (rojtos, liliomvirágú, viridiflora, a telt és a papagáj tulipánok). Egy csoportba lehetőleg azonos virágzási idejű tulipánokat ültessünk, mert az elszáradó levelek elrondítják a később nyíló virágok képét. A főhagymák köré nőtt apró hagymákat érdemes egy évig „óvodában” nevelgetni. Erre a célra a tápdús talajú veteményes a legalkalmasabb. A sarjadékhagymákat ide dugjuk le szép sorban 5 cm mélyre, 2-3 cm távolságra egymástól, szintén ősszel. A tavasszal kikelő növendékeket azonban ne hagyjuk virágozni, virágszárukat válasszuk le, így tud a hagyma leginkább erősödni. A felszedés után elég nagyméretűnek tűnő hagymák a következő szezonban kikerülhetnek az ágyásokba.

 

A kicsiket viszont tegyük vissza még egy évre a hagymanevelőbe. A cserépben kapott tulipánt elvirágzás után ne dobjuk ki. A hagymát ősszel ültessük ki a kertbe vagy a balkonládába, így jövő tavasszal újra gyönyörködhetünk szépségében. Kisebb tulipáncsoport gyönyörűen mutat a gyepszőnyeg közepén is. A hagymákat bátran dugjuk a fű alá. Egy kis lapát segítségével metszünk ki a gyepből egy kockányit, a hagymákat tegyük a gödörbe, majd a gyepdarabot helyezzük vissza. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor tavasszal elvirágzik, a füvet ne nyírjuk körülötte addig, amíg a levelei le nem száradnak.


Mit kell tenni a virágzás után?


A virágszár csúcsát törjük le, hogy ne hozzon magokat. Így inkább a hagyma erősödik, s a következő évben még szebb virágot hoz. A száradó leveleket ne vágjuk le. Hagyjuk, hogy természetes úton húzódjanak vissza, így nagyobb mennyiségű tápanyagot vesz fel a hagyma. Ráadásul így felszedéskor is könnyebben megtaláljuk. A hagymákat célszerű minden évben felszedni, így biztosan nem sérülnek pl. ásáskor. Ha maradnak, bátran ültethetünk föléjük egynyári növényeket. A kiszedett hagymákat sose szárítsuk napon. A megnyugodott hagymafejeket egyesével vagy fajtánként csoportba rendezve, újságpapírba csomagolva, tiszta levegőjű, hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk őszig. Legalkalmasabb erre a célra a pince.
Bánjunk el az ellenséggel!


Bármilyen gondosan vigyázunk tulipánjainkra, a virágokat olykor betegségek, kártevők támadják meg. Könnyebb a védekezés, ha be tudjuk azonosítani a bajt. Ezért érdemes a kertek királynőjét virágzás előtt, alatt és után is szemmel tartani.


Ha deformált a levél, torz a virág, egyre kisebb a termet, a baj tulipánvírus. Az ilyen tulipántól sürgősen meg kell válni. A vírusos növény szezonról szezonra tovább torzul, ráadásul a tetvek, hangyák és az atkák révén továbbfertőzi a többi hagymát.


Ha a leveleken esetleg a virágon apró vizenyős foltok szürke bevonattal tapasztalhatók, botritiszes gombafertőzésről beszélünk. Helytelen hagymatárolás esetén, túl nedves környezetben fordul elő. Tenyészidőszakban vegyszeres permetezéssel védekezhetünk. Ha a hagyma túléli a szezont, tároljuk száraz körülmények között.


Ha körkörös barna foltok vannak a leveleken, esetleg a virágon, a beteg részek idő előtt elsárgulnak, elhalnak, tulipánrozsda támadta meg a növényünket. Következőképpen védekezzünk: a hagymákat gazdaboltban kapható szerrel, (pl. Amistar) csávázzuk – rövid időre beáztatjuk a hatóanyag oldatába -, majd megszárítjuk.
 

Kapcsolódó cikk és videó:

Tuliánkavalkád

A tavasz hírnökei - Videóval

Tulipánkalauz

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia