szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan tartsuk tisztán az ereszcsatornát?

Sulyok Timea, 2010. máj. 10.


Mint azt sok háztulajdonos tapasztalta már, az ereszcsatornák könnyen eldugulhatnak, ezért figyelmet kell szentelni annak kitisztítására.

Hogyan tartsuk tisztán az ereszcsatornát?

Mivel e csatornák anyaga legtöbbször fém, idővel gondot okozhat a savas eső, a madárürülék, a tetőre hulló falevelek, a tetőelemekből kioldódó vegyszerek. Ezeknek a külső tényezőknek a hatására a csövek bevonata sérül, és teret enged a hordozóréteg korróziójának, melynek következtében csöpögés indulhat meg. A csöpögés pedig lassan-lassan folyni kezd, és a falszerkezetek állagromlásához vezet. Ennek kijavítása nehézkes és igen költséges.


a csapadékelvezető rendszerünket, megkeresni, majd megszüntetni azokat a problémákat, melynek következményeként kialakulhat a hiba.
Azoknál az épületeknél, ahol közvetlen környezetükben fák találhatók, a hálózatot minden évben ki kell tisztítani. A lehulló levek gátolhatják az ereszcsatorna vízelvezetését, ennek következtében az összegyűjtött vízmennyiség nem, vagy csak részben tud a lefolyócsöveken keresztül távozni. A fennmaradó mennyiség az ereszcsatorna oldalán folyik le, illetve ott megreked, ami többletterhelést jelent az egész szerkezetre nézve.

 

Ha az ereszcsatornát lombfogó hálóval (ráccsal) fedtük le, akkor ezeket előbb vegyük le, tisztítsuk meg a rátapadt levelektől, és átkefélve szabadítsuk meg a lyukakba rakódott szennyeződésektől. A vályúk alját is tisztítsuk meg teljesen az esetelegesen összeállt szennygátaktól. A lazább levélüledéket erős lombszívóval (inkább a fújó fokozatban) is eltávolíthatjuk, de a letapadt szennyeződéseket lapáttal célszerű kiemelni a csatorna aljáról. Ne feledkezzünk meg a lefolyócsövekről sem, mert azokban is szűkületet vagy akár dugulást okozhatnak a levelek. A lefolyócső torkába helyezett lombfogó kosár gátolja a falevelek ejtőcsőbe jutását, viszont körülötte alakul ki szennygát. Ezt feltétlenül el kell távolítani. S ha már tiszta a vályú, a csatorna egyenletes lejtését is ellenőrizzük.

A csatornába fagyott jég, a háztetőről lecsúszó hó tavaszra gyakran deformálja a csatorna tartószerkezetét, megszűnhet a normális lejtés a lefolyócső irányában. A lehajlott részen emeljük meg tartókonzolokat, amivel elősegítjük a víz gyors lefolyását.


Vizsgáljuk meg a hófogókat is, a hiányzókat pótoljuk, az elhajlottakat meg egyengessük ki. Az olvadáskor megcsúszó hóréteget ezek tartják meg a tetőn. A jégcsapok többnyire a vályúba csúszott hógátakról lecsurgó vízből híznak veszélyes méretű jéglándzsákká. A fagyos időszak beköszöntével, illetve a hirtelen olvadáskor jégdugó alakulhat ki, ami a lefolyócső teljes tönkremeneteléhez vezethet. A jegesedést, és az ezzel járó dugulást megelőzhetjük, ha az esőcsatorna aljára - gyártmánytól függően - egymástól kb. 7-10 cm távolságra speciális fűtővezetékeket erősítünk. A fűtőkábelek bármilyen anyagból készült csatornában rögzíthetők, sőt az eljegesedésre hajlamos vápák jégmentesítését is megoldják. A fűtőrendszer 230 V-os feszültséggel működik, fogyasztása méterenként 36-40 W. Működése manuálisan és automatikusan vezérelve is lehetséges.

 

Nyílt, térszinti csapadékvíz-elvezetéseknél a függőleges lefolyócsövek tisztítása, karbantartási munkálatokhoz való megbontása egyszerűbb feladat. A térszint alatti vízelvezetésnél ügyelni kell arra, hogy a függőleges lefolyócső és a vízszintes gyűjtőág csatlakozásánál ne alakuljon ki dugulás. A csomópont elrejtettsége miatt ezt rendszeresen kell ellenőrizni. A vízszintes gyűjtőág kialakításánál is gondosan kell eljárni a fagyhatár és az épületalapozás síkjának szem előtt tartásával. Tisztításkor kiderülhet, hogy annyira megromlott a vályú vagy az ejtőcső állapota, hogy részlegesen vagy teljes egészében ki kell cserélni azt. Ez esetben fel kell mérni a meghibásodott részek mennyiségét, ami alapján meg lehet határozni, hogy a javítás mellett döntsünk-e, vagy gazdaságosabb a teljes cserét elvégezni. A hagyományos, horganyzott ereszcsatorna rendszerek mellett más anyagok (pl. réz, alumínium, műanyag) közül is választhatunk, gazdag színválaszték mellett. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó könyv:

Homlokzatok felújítása


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia