szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan válasszunk fát?

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 09.


A fa gyenge növekedését nem kell feltétlenül betegségnek vagy kártevőknek tulajdonítani. 

Hogyan válasszunk fát?

A nagylevelű hársat gyakran megtámadja a levéltetű, ennek a következménye a ragacsos mézharmat. Kellemetlen, ha autóbeálló vagy pihenőhely van a fa alatt. Jóval ritkább a jelenség az ezüsthársnál.

A mezei juhar Elsrijk fajtája keskenyebb és szabályosabb koronával rendelkezik, mint maga az alapfaj, egyetlen egyenes törzse van és kevésbé érzékeny a lisztharmatra. Aki szereti a vadgesztenyét, de zavarják az aknázó-moly rágása miatt megbarnul levelek, választhatja a kisebb termetű, piros virágú fajtát.

A természet rendjéhez tartozik, hogy a növények nem mindig úgy fejlődnek, ahogyan szeretnénk. Ez a nagyobb fáknál akár biztonsági kockázatot is jelenthet.

Ha a károsodás már nagy mértékű, akkor már általában már túl késő. Nagy vágási sebet kerülni kell, mert nem gyógyul be, és a geszt rothadni kezd. Ha a fa már nem áll elég stabilan, ne mi magunk akarjuk a fát kivágni, hanem hívjunk hozzáértő, képzett favágót.

A fa gyenge növekedését nem kell feltétlenül betegségnek vagy kártevőknek tulajdonítani. Ha a koronában hirtelen sok elhalt ágrész tapasztalunk, ennek akár az összetömörült talajszerkezet is lehet az oka. Ilyen esetben is érdemes szakember tanácsát kérni és megtenni a javasolt intézkedést.

Kapcsolódó cikk: Támaszt kér a fa

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia