szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hogyan virágoztassunk karácsonyi kaktuszt?

Topor Erika, 2012. dec. 11.


A szerencsésebbeknek minden évben virágzik, de vannak, akik akármit tettek eddig vele, egy virágot sem hozott a hőn szeretett karácsonyi kaktusza. Íme a „titok”, melyet most megosztunk minden kedves Olvasónkkal. Követve ezt a pár hasznos tudnivalót már nemcsak nagyanyáink ablakában virágozhat a karácsonyikaktusz, hanem a mienkben is!

 

Hogyan virágoztassunk karácsonyi kaktuszt?

Első lépésként ismerjük meg a karácsonyi kaktuszt, mit kell tudni róla. A brazíliai hegyvidékekről származó kaktuszféle a csapadékos őserdőkből származik, epifita életmódot folytat. (Epifiták: fák ágain lakók). Virágai a levéltagok csúcsán nyílnak.


Hazai viszonylatokban inkább szobanövényként tartjuk, vagy melegházban. Fényigényes, - elvégre fák hajtásain él eredeti környezetében, ezért ablakhoz közel helyezzük el. A virágzáshoz a legideálisabb hőmérséklet a 14-16 fok.


Vízigény szempontból kényes. Annak ellenére, hogy kaktusz, érdemes naponta kevés vízzel öntözni, hetente tápoldatozni, viszont arra vigyázzunk, ne öntözzük túl! A virágzáshoz rengeteg tápanyagra van szüksége.


A fényigényt már említettem, hogy ablak közelébe tegyük, de van még egy nagyon fontos tényező. A fény iránya. Sok esetben igaz az, hogy a kaktuszoknál az egyenletes fejlődés érdekében a cserepet forgatni kell, hogy minden oldalról kellő napfény érje a növényt. A karácsonyi kaktusz esetében viszont ez káros, mert a változó fényiránynak köszönhetően eldobhatja a bimbókat! (Itt nem az egy napon belül történő természetes fényirányra gondolok, hanem a kényszerített fényirány vagy helyváltoztatásra). A virágbimbók eldobásáért a túl száraz és meleg levegő is okolható.


Mi legyen, ha már elvirágzott? A levirágzott növény visszavágható és a levágott hajtásrészek meggyökereztethetők. Tőzeg-homok keverékével gyorsan és könnyen meggyökeresednek.

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia