szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Hol együnk? – variációk étkezőkre

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 20.


Ha a konyhánkban bőven van hely, akkor nem jelent gondot egy szép étkezőasztal és néhány szék letétele. Ha azonban erre nincsen lehetőségünk, akkor egy kicsit nem árt kreatívnak lennünk. Lehet, hogy elegendő egy kicsit kisebb asztalban gondolkodni, de az is lehet, hogy ahhoz, hogy valóban eredmény érhessünk el, ennél többre lesz szükségünk.

Hol együnk? – variációk étkezőkre

Asztalok

 

Mint azt már mondtuk, ideális esetben egy szép nagy asztallal dolgozhatunk, amit az egész család körbe tud ülni. Ha nem ez a helyzet, akkor is lehet szép étkezőnk, csak egy kicsit mobilissá kell tenni. Egy nagyobbítható asztallal tökéletesebb lehet a helykihasználás, mivel amikor épp nem eszünk, akkor kevesebb helyet foglal. Ugyanezen az elven elindulva még több teret nyerhetünk egy kerek felületű darabbal, ami ugyancsak lehet nyitható. Rengeteget lehet még a helyes spórolni azzal is, ha olyan székeket választunk a garnitúrához, amelyek teljesen betolhatóak az asztal alá.

 

Pultok

 

Sok esetben nem áll annyi hely a rendelkezésre, hogy egy komplett étkezőt fenntarthassunk. Eben az esetben használhatunk pultokat, hogy azért „asztalnál” ehessünk. Ez a legtöbb esetben a konyhapult egy meghosszabbítása, amihez azután székeket tolhatunk. A legtökéletesebb megoldás, ha a konyhaszigetet tudjuk körbe ülni, bár ebben az esetben, ha lemondunk erről a bútordarabról, akkor az étkezőasztal is bővel elfér a térben. Ha még így is keveselljük a helyet, akkor megoldhatjuk a problémát úgy is, ha az étkező felület lapja eltűntethető. Erre már láthattunk példát nagyanyáink tálalószekrényeinél, hiszen sok esetben itt is volt egy kihúzható lap, bár ez inkább a tészta nyújtásának adott teret. De ahol lehet sütit készíteni, ott a tányérok is remekül elférnek. Ezért a kialakításnál egy egyszerű csúszó technikával egy egész nagy felületet nyerhetünk, amit szükség esetén egyetlen mozdulattal el is lehet tüntetni. Még egy plusz lehetőség, ha a székeket is össze tudjuk csukni, hiszen ekkor minden sokkal kisebb helyet foglal, így elpakolni is egyszerűbb.

 

Se konyha, se étkező

 

Ha a rendelkezésünkre álló hely annyira kicsi, hogy sem a konyhában, sem pedig egy másik, erre a célra kialakított helyiségben nem tudunk asztal felállítani, akkor nem marad más hátra, mint a kanapé. Ez azonban nem olyan jó megoldás, mint elsőre tűnik. Egyrészt, bár valóban lehet közben tévét nézni, így megszűnik az étkezések egyik nagyon fontos szerepe, vagyis nem hozza össze a családot. Mindenki csak kanalazza az ételt. Miközben a tévét bámulja. A másik nagy gond a tartásból adódik. Az asztalnál megvan az egyenes tartás lehetősége, még ha nem is mindig használjuk ki azt. A kanapén azonban rendszerint görnyedten ülünk, és ez nem csak a gerincünknek nem tesz jót, de az emésztést se nagyon segíti elő. Ha már mindenképpen ide kényszerülünk, akkor próbáljuk egyenes háttal ülni, és kis asztalkát beszerezni. Bár nem a legjobb, kényszermegoldásnak megfelelnek azok a kis, mozgatható asztalok, melyek úgy vannak kialakítva, hogy a kanapén ülve is közel tudjuk húzni magunkhoz. Így legalább az illúziója megvan a rendes étkezésnek.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!